Elpriset just nu ligger på omkring 25 öre per kilowattimme. Inte sedan våren 2017 har veckospotpriset varit så lågt.

ANNONS

Det konstaterar elbolaget Bixia.

En ovanligt mild januari gör att mindre el används. Det rör sig om cirka 1 TWh (1 miljard kWh) mindre el i Norden än under januari förra året, enligt Bixas elprisrapport.

I januari ligger elanvändningen i Norden på cirka 8,5 TWh, vilket är betydligt lägre än samma period förra året då cirka 9,5 TWh gick åt.

Det varmare, blöta och blåsiga vädret håller i sig.Temperaturen ligger 3-6 grader över det normala.

”Det är många faktorer som påverkar elpriset, en viktig sådan är vädret. Lågtryck, med kraftig vind och mycket nederbörd gör att elproduktionen från vindkraftverken ökar samtidigt som vattenmagasinen fylls på, vilket gör att utbudet på el ökar och då pressas priset”, säger Matina Rosenberg, meteorolog och chefsanalytiker på Bixia, i pressmeddelandet.

ANNONS
ANNONS

”När det blåser så mycket som det gjort den senaste tiden så står vindkraften för en stor del av produktionen. Då står övrig produktion tillbaka. Samtidigt är de nordiska vattenmagasinen välfyllda, vilket bidrar till den lägre prisnivån. Även om vindarna skulle avta ser vi en pressad prisbild en längre tid framöver detta med anledning att snö- och vattenmagasinen är välfyllda”, fortsätter Matina Rosenberg.