Elpriserna skenar runt om i Europa vilket är tufft för hushållen. I en rad europeiska länder lovar nu dock politikerna att ta den ekonomiska smällen.

ANNONS

Inför det franska presidentvalet i vår lovar president Emmanuel Macron ett pristak på max fyra procents ökning på energi under 2022, skriver Svenska Dagbladet.

Höjningen av bränslepriserna 2018 skapade vilda demonstrationer, något som de franska myndigheterna vill undvika igen, samtidigt som Macrons kritiker anklagar honom för valfläsk.

Frankrikes största elbolag, Electricité de France (EdF), ägs till största del av staten och har redan förlorat omkring en femtedel av sitt marknadsvärde samtidigt som regeringen har beordrat bolaget att en smäll på upp emot motsvarande 90 miljarder kronor om det behövs.

Politiker lovar att ta smällen

I Storbritannien lovar regeringen att ta smällen när elnotan stiger. Regeringen kommer då betala energibolagen när gaspriserna rusar och samtidigt underlättar det för människor som inte har råd att betala sina elräkningar, en trend som har blivit allt vanligare i landet på sistone.

Även i Tyskland lovar ledande politiker att hjälpa de mest utsatta hushållen, där stöden ser ut att riktas mot hushåll med bostadsbidrag, och där ett konkret beslut ska läggas fram i slutet av januari.

Elpriserna skenar

Stödet behövs till de tyska hushållen. Gaspriset skenar och har mellan september och december stigit med över 50 procent och fortsätter uppåt utan något tecken på att mattas av, enligt prisportalen Verivox, där Tyskland redan har bland de högsta elpriserna i världen.

Även i Sverige har vintern som bekant gjort sig påmind om att stigande elpriser känns i plånboken. För att pressa ner elpriserna borde Sverige därför storsatsa på mer vindkraft, anser Peter Zachrisson, vd för SR Energy, tidigare Stena Renewable.

ANNONS
ANNONS

”Den energi- och klimatomställning vi står inför kommer att kräva enorma mängder ny elproduktion. Det måste gå snabbt och då är det viktigt att vindkraft på land tillåts eftersom det är det kraftslag som just nu har lägst kostnader och går snabbast att bygga över hela Sverige”, sa han till Di.

Läs även: Damberg: Två miljoner hushåll får elprisstöd [Dagens PS]