Räkna med fortsatt skyhöga elpriser under 2019. Det är den dystra prognosen.

ANNONS

Elpriserna har rusat under 2018 och till TT säger Magnus Thorstensson på Energiföretagen att svenskarna nu upplever ”de högsta elpriserna på arton år”.

Nyhetsbyrån konstaterar att priset i snitt på elbörsen Nord Pool Spot i år är 45 öre/kWh, vilket uppges vara knappt 17 öre mer än 2017.

Det här innebär att elpriset ökat med nästan 60 procent och orsakerna som anges är en torr sommar och brist på regn och vind.

”Vattenkraft är väldigt billigt och det gör att vi vanligtvis har lägre priser än på kontinenten. Men i år, då vi inte har haft lika mycket vatten, har priset i större utsträckning satts av fossilbaserad kraftproduktion i omvärlden och därför är tredubblingen av priset på utsläppsrätter en central orsak till det högre elpriset”, säger Magnus Thorstensson, marknadsanalytiker hos Energiföretagen Sverige, till TT och tillägger att dyra kraftanslag har fått tas i anspråk då det inte funnits tillräckligt med vattenkraft för att täcka efterfrågan.

Om det blir fortsatt underskott på vatten, som det ser ut, kommer elpriserna vara höga även under 2019 och enligt Dina Pengar i Expressen, som tidigare skrivit om vilka konsekvenserna blir för privatpersoner, drabbas bland andra villaägare hårt av de höjda elpriserna. För en vanlig villaägare blir elräkningen 3.000-4.000 kronor högre i vinter jämfört med fjolårets vinter, har Anna Carlén, vd för Konsumenternas energimarknadsbyrå, förklarat i tidningen.

ANNONS
ANNONS

[vc_row_inner css=”.vc_custom_1541519374665{padding-top: 0px !important;padding-right: 20px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 20px !important;background-color: #f9f9f9 !important;}”]

[vc_empty_space height=”20 px”][vc_separator][vc_empty_space height=”20 px”][vc_column_text]När banker och andra sparinstitut inte kan erbjuda någon ränta att tala om så vill vi erbjuda ett bra alternativ. Hos oss får du hög ränta från första kronan. Upp till 10%.[/vc_column_text][vc_cta h2=”” shape=”square” style=”flat” add_button=”bottom” btn_title=”Öppna konto” btn_style=”flat” btn_color=”green” btn_align=”center” btn_i_icon_fontawesome=”fa fa-bar-chart” btn_add_icon=”true” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fbit.ly/basta_sparranta||target:%20_blank|” btn_button_block=”true” btn_custom_onclick=”true” css=”.vc_custom_1542377733656{padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;background-color: #f9f9f9 !important;}”][/vc_cta][/vc_row_inner]