Dagens PS

Elbolag: Hitta marknadens bästa elbolag här

elbolag
Den här guiden hjälper dig navigera genom djungeln av elbolag i Sverige.
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds
Uppdaterad: 08 dec. 2023Publicerad: 08 dec. 2023

Jämför elbolag och hitta det bästa! Genom att ta del av jämförelsen nedan kan du spara betydande pengar varje månad.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

ANNONS

Att välja elbolag kan vara en komplex uppgift med många faktorer att ta hänsyn till. Från pris och bindningstid till extra tjänster och hållbarhet, beslutet är långt mer än bara att hitta billigast elbolag på marknaden. 

Denna guide är här för att hjälpa dig navigera genom djungeln av elbolag i Sverige. Vi går igenom allt du behöver veta för att kunna göra ett bra val och eventuellt byta elbolag.

Varför du bör jämföra elbolag

Att jämföra elbolag kan verka som en överväldigande uppgift, men fördelarna är många och väl värda ansträngningen. Först och främst handlar det om ekonomi. När du jämför elbolag kan du potentiellt spara tusentals kronor varje år. Det är inte ovanligt att människor blir kvar hos samma elleverantör år efter år utan att ifrågasätta kostnaderna. Men elmarknaden är dynamisk och priserna kan variera kraftigt mellan olika bolag.

ANNONS

Förutom kostnadsbesparingar får du också möjlighet att göra ett väl underbyggt val som speglar dina värderingar och behov. Kanske vill du välja en elleverantör som fokuserar på grön energi, eller ett elföretag som erbjuder extra tjänster som förbättrar din vardag. 

Ett annat skäl är flexibilitet. Om du inte är nöjd med din nuvarande elleverantör, eller om dina livsomständigheter ändras (till exempel en flytt), gör en jämförelse det lättare att byta elbolag. Dessutom kan du dra nytta av konkurrensen på marknaden för att hitta det bästa elbolaget som passar just dig.

Att jämföra elbolag ger dig också hjälp att förstå hur marknaden med elhandelsföretag fungerar. Detta är särskilt viktigt i en tid där energipriserna är i ständig förändring. Så ta dig tid att jämföra elbolag – det är en investering i dig själv och din plånbok.

ANNONS

Senaste nytt

Jämför elbolag steg för steg

Att jämföra elbolag behöver inte vara komplicerat, och det kan göras på flera sätt. Följ de här stegen så blir det enklare:

 1. Ett vanligt första steg är att använda en jämförelsetjänst online. Här kan du enkelt fylla i ditt postnummer och få en lista över tillgängliga elleverantörer i ditt område. Jämförelsetjänster kan även ge dig information om priser, avtalstyper och eventuella extratjänster, vilket gör det lättare att välja elbolag.
 1. Nästa steg är att granska avtalsvillkoren. Leta efter information om bindningstid, uppsägningstid och eventuella avgifter för att byta elbolag. Detta är viktigt för att undvika fallgropar längre fram.
 1. Steg tre är att fundera över specifika önskemål, som till exempel grön energi. Är det något som intresserar dig bör du fördjupa dig i de gröna tjänster som olika bolag erbjuder. Detta kan också inkludera extra tjänster som energirådgivning eller smarta hemlösningar.
ANNONS
 1. Som steg fyra bör du ta en titt på konsumentrecensioner och omdömen. Även om dessa inte bör vara din enda vägledning, kan de ge värdefull insikt i andra kunders erfarenheter med elleverantörer.
 1. Till sist, kontakta de bolag du är mest intresserad av för att stämma av att det som framkommit under din jämförelse är korrekt. 

ANNONS

Bindningstid: En viktig faktor i ditt val

Bindningstid är en av de viktigaste faktorerna att ta hänsyn till när du ska välja elbolag. Det är den tidsperiod under vilken du förbinder dig att vara kund hos ett specifikt bolag. Det kan vara allt från några månader till flera år. Under denna period kan det vara svårt eller dyrt att byta elleverantör, så det är en aspekt du bör granska noggrant.

I Sverige finns det bolag som erbjuder avtal utan bindningstid, vilket kan vara en bra lösning om du vill ha flexibilitet att jämföra och byta elbolag när du vill. Å andra sidan kan längre bindningstider medföra förmåner som lägre priser eller extratjänster.

ANNONS

Det är viktigt att vara medveten om att bindningstid och uppsägningstid inte alltid är samma sak. Uppsägningstiden är den tid det tar att avsluta avtalet efter att du meddelat att du vill byta elleverantör. Detta kan vara särskilt relevant om du planerar att flytta eller om du hittar bättre och billiga elbolag.

Över lag, när du jämför elbolag, se till att förstå villkoren kring bindningstid innan du gör ett val. Detta hjälper dig inte bara att välja den bästa elleverantören för dina behov, utan även att undvika onödiga kostnader och begränsningar framöver.

Avtalstyper hos elleverantörer

När du ska välja ett bra elbolag är det viktigt att förstå vilka olika avtalstyper som finns tillgängliga. Detta är en avgörande faktor för att bestämma vilket bolag som bäst passar dina behov. I Sverige är de vanligaste avtalstyperna följande:

 • Rörliga avtal
 • Fasta avtal
 • Blandade avtal

Rörliga avtal är kopplade till marknadspriset på el och kan därmed variera från månad till månad. Det är en bra möjlighet om du vill dra nytta av låga priser men kräver att du är beredd på prisfluktuationer.

Fasta avtal, å andra sidan, låser in priset på el för en bestämd tidsperiod, oftast ett eller flera år. Denna typ av avtal ger dig ekonomisk förutsägbarhet men kan vara dyrare på lång sikt om marknadspriserna sjunker.

ANNONS

Blandade avtal kombinerar egenskaper av både rörliga och fasta avtal. Detta kan inkludera en viss mängd el till ett fast pris och resten till ett rörligt pris. 

Det är också viktigt att vara medveten om eventuella extra avgifter eller tjänster som kan ingå i avtalet. Vissa bolag erbjuder till exempel gröna avtal som garanterar att elen kommer från förnybara källor.

I slutändan är valet av avtalstyp en balansakt mellan risk och belöning. Genom att förstå de olika avtalstyperna är det lättare att hitta det bolag som passar just dig.

Geografiska skillnader påverkar priset

Din geografiska plats kan ha en stor inverkan på dina valmöjligheter och kostnader när det gäller elleverantörer i Sverige. Detta beror bland annat på att vissa bolag har starkare närvaro i vissa regioner och kan erbjuda bättre priser eller tjänster där. 

När du jämför elbolag är det viktigt att ta hänsyn till var du bor. Vissa regioner kan ha tillgång till mer förnybar energi som vind- eller vattenkraft, vilket kan vara en fördel om du värderar miljön högt när du ska göra ditt val. Dessutom kan lokal konkurrens mellan elleverantörer leda till bättre priser och erbjudanden.

Några bolag specialiserar sig på att leverera el till landsbygden, medan andra fokuserar på större städer. Detta kan påverka både pris och service, så det är viktigt att ta reda på vilka elleverantörer som är aktiva i just din region.

Genom att vara medveten om dessa geografiska skillnader kan du göra ett bättre val och hitta den elleverantör som passar bäst för just din situation.

ANNONS

Grön energi: Så väljer du det bästa elbolaget för miljön

För den som är miljömedveten är valet av elbolag en viktig fråga. Många elleverantörer i Sverige erbjuder nu grön energi, vilket innebär att elen kommer från förnybara källor som sol, vind eller vattenkraft. Men vilket elbolag ska man välja för att få det bästa alternativet för miljön? 

För det första, se till att granska elbolagens hållbarhetsrapporter och certifikat. Dessa dokument kan ge en inblick i hur seriöst elbolaget tar sin miljöpåverkan. Vissa bolag i Sverige har även partnerskap med miljöorganisationer och förbinder sig att investera i förnybar energi.

När du jämför elbolag, var uppmärksam på vilka typer av förnybara källor de använder. Vissa källor, som vattenkraft, kan ha andra miljöpåverkande faktorer att ta hänsyn till, som påverkan på lokala ekosystem.

Priset på grön energi har också blivit alltmer konkurrenskraftigt, så att välja ett miljövänligt bolag behöver inte nödvändigtvis vara dyrare. Vissa elleverantörer erbjuder till och med rabatter eller incitament för den som väljer grön energi.

Tveka inte att ställa direkta frågor till elbolagen. Ett företag som är transparent och öppet om sin miljöpåverkan är oftast ett bättre alternativ för den som vill göra ett miljövänligt val. Genom att ta dessa steg kan du göra en betydande skillnad för miljön samtidigt som du fyller dina egna energibehov.

Extra tjänster du kan få från din elleverantör

ANNONS

Förutom att leverera el till ditt hem kan många elleverantörer i Sverige erbjuda en rad extratjänster som kan göra ditt val av elbolag ännu mer fördelaktigt. Dessa tjänster kan variera beroende på vilket bolag du väljer och kan inkludera allt från energirådgivning till bredband.

 • Energirådgivning kan vara särskilt värdefullt om du är intresserad av att minimera din energiförbrukning. Många bolag erbjuder personlig rådgivning eller digitala verktyg som hjälper dig att spåra och optimera din energianvändning.
 • Vissa elleverantörer erbjuder också paketlösningar där elavtalet kombineras med andra tjänster som gas eller bredband. Detta kan vara bekvämt, och också ekonomiskt fördelaktigt.
 • Om du är intresserad av förnybar energi, håll utkik efter bolag som erbjuder installation av solpaneler eller laddstationer för elbilar som en del av sitt serviceutbud.
 • Och glöm inte bort kundservice. Vissa bolag erbjuder 24/7-support, något som kan vara ovärderligt i en nödsituation.

När du jämför elbolag, se därför inte bara till pris och avtalstyp. Ta reda på vilka extra tjänster som erbjuds och överväg hur de kan tillföra värde till ditt liv. 

Hur konsumentrecensioner kan hjälpa dig att välja elbolag

Konsumentrecensioner har blivit en allt viktigare del i processen att välja elbolag. Dessa recensioner, ofta tillgängliga på olika jämförelsesajter och sociala medier, kan ge dig en inblick i andra kunders erfarenheter med ett visst bolag. De kan hjälpa dig att bilda en uppfattning om företagets kundservice, prisnivåer och pålitlighet.

ANNONS

Men hur använder man dessa recensioner effektivt? För det första, se till att läsa recensioner från flera olika källor. Detta kan hjälpa dig att få en mer balanserad bild. Var också kritisk och ifrågasätt recensionernas äkthet, det skulle kunna vara så att bolag använder falska recensioner för att förbättra sin image.

Observera att konsumentrecensioner mestadels är subjektiva åsikter. Därför är det klokt att inte enbart basera ditt val av elleverantör på dessa. De bör vara en del av en större undersökning där du också tar hänsyn till faktorer som pris, avtalstyp och extra tjänster.

För att få en mer omfattande bild kan du komplettera med professionella recensioner och rankningar. Dessa är ofta mer djupgående och baseras på faktorer som pris, kundservice och hållbarhet.

Byta elbolag: Enkla steg för att byta elleverantör

Att byta elbolag är en enkel process som kan göra stor skillnad i din ekonomi. Först och främst, börja med att jämföra elbolag. Det finns flera online-tjänster som hjälper dig att göra detta. När du har hittat ett bolag som passar dina behov, kontakta dem för att inleda bytet. Många bolag i Sverige erbjuder smidiga online-formulär för detta ändamål.

Nästa steg är att ta reda på vilka dokument och uppgifter som behövs. Oftast krävs det att du kan identifiera dig och din nuvarande anslutning. När allt är klart får du en bekräftelse, antingen via e-post eller brev. Det är också viktigt att ha koll på eventuell bindningstid hos ditt nuvarande bolag för att undvika extra kostnader.

Kom ihåg att ditt elnätsbolag och din elleverantör inte nödvändigtvis behöver vara samma företag. Elnätsbolaget ansvarar för själva infrastrukturen, medan elleverantören säljer själva elektriciteten. När du byter elleverantör ändras inte ditt elnätsbolag. Många elnätsbolag erbjuder dock även elleverans, vilket kan leda till rabatter.

Slutligen, håll utkik efter en bekräftelse från ditt nya bolag som visar att bytet är genomfört. Det kan ta några veckor, men processen är oftast smidig och kräver minimal insats från din sida. Därmed har du lyckats byta elleverantör och kan dra nytta av de förmåner som ditt nya val erbjuder.

ANNONS

Fallgropar att undvika

När du jämför elleverantörer, finns det flera fallgropar som är bra att vara medveten om. Ett vanligt misstag är att enbart fokusera på priset. Vilket elbolag är billigast för dig? Det kan ingen svara på eftersom det beror på din egen elkonsumtion och livssituation. Det kan vara lockande att välja marknadens billigaste elbolag, men kom ihåg att andra faktorer som bindningstid, extratjänster och energikälla också spelar roll.

En annan fallgrop är att inte läsa det finstilta. Många bolag erbjuder attraktiva introduktionserbjudanden som kan vara missvisande. Se till att du vet vad som gäller när introduktionstiden är över. Det är också viktigt att förstå skillnaden mellan ditt elhandelsbolag och ditt elnätsbolag. De står för olika tjänster och kostnader i din elräkning.

Många gör också misstaget att inte ta hänsyn till konsumentrecensioner. Åsikter från andra kunder kan ge värdefull insikt i ett bolags kundservice och pålitlighet. Om ett bolag har många negativa recensioner, bör det ses som en varningsflagga.

Slutligen, kom ihåg att elmarknaden för är dynamisk. Elpriser och erbjudanden kan ändras, så det lönar sig att regelbundet jämföra elbolag för att se till att du alltid får det bästa möjliga avtalet. Undvik dessa fallgropar, och du är på god väg att göra ett klokt val av elleverantör.

Vilket elbolag är billigast?

Vilket elbolag som är billigast kan variera över tid. Bolagen skiftar sina priser med jämna mellanrum. För att hitta marknadens billigaste elbolag bör du därför jämföra alternativen med jämna mellanrum, något du enkelt kan göra via verktyget högst upp på den här sidan.

Kom ihåg att det billigaste alternativet inte alltid är det bästa. Utöver priset bör du också se över faktorer som bindningstid, uppsägningstid samt varifrån elen kommer. På så sätt kan du hitta det alternativ som passar bäst just för dig.

ANNONS

Läs också vår guide om bolån, för att hitta lånet med bäst ränta.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS