Nya siffror visar att euroländernas ekonomi växer snabbare än på tre år.

ANNONS

IHS Markits månatliga inköpschefsindex tar tempen på konjunkturen. Enligt TT i Svenska Dagbladet steg indexet från 53,8 i april till 56,9 i maj.

Klart bättre än förväntat

Det är mycket bättre än ekonomernas förväntningar och den högsta nivån sedan februari 2018 smat ordentligt över 50, som är den nivå som indikerar tillväxt.

Det är framförallt tjänstesektorn som kommer igång när coronarestriktioner lättar. Sedan tidigare har redan tillverkningsindustrin gått bra. Servicenäringens delindex steg från 50,5 i april till 55,1 i maj.

Ungefär detsamma i Tyskland

Den tyska ekonomin, som är Europas enskilt största, visar på ett liknande mönster med ett lyft för tjänstesektorn, dock något svagare för tillverkningsindustrin på grund av leveransproblem.

Inköpschefsindex visar sammantaget att Tysklands industri höjer sig. Tjänsteindex steg från 49,9 i april till 52,8 i maj, vilket är den högsta nivån på ett år.

ANNONS
ANNONS

Inköpschefsindex för industrin gick dock tillbaka, från 66,2 till 64,0. Det är långt från 50, som är skiljeväggen mellan upp- och nedgång i den skonomiska aktiviteten.

Läs mer: Morgan Stanley: Europa bästa region 2021 – ger aktietips [DagensPS]