Gör det i sex månader – till att börja med, rekommenderar han. ”Kalla det basinkomst eller medborgarlön tills vi ridit ut stormen”, säger han till Dagens PS.

ANNONS

Det är Andreas Wallström, tillförordnad chefsekonom på Swedbank, som tycker att staten i den nödsituation som råder på grund av coronakrisen anser att varje svensk i arbetsför ålder, runt fem miljoner personer, bör få 10 000 kronor i månaden. Till att börja med ett halvår framåt för att ”kickstarta ekonomin”.

Det var Dagens Nyheter som var först ut att berätta om det nu på onsdagsmorgonen men för att vara på den säkra sidan i dessa 1 april-tider ringde Dagens PS upp Swedbanks tillförordnade chefsekonom för att få saken bekräftad.

”Det är faktiskt inget skämt”

”Ja, det är ju en fantastisk tajming (skratt), men det är faktiskt inget skämt, jag menar allvar”, säger Andreas Wallström till Dagens PS.

”Det handlar om att visa vilka oerhörda möjligheter som finns, man kan så klart diskutera beloppet och hur länge det ska vara på plats. Säg att det rullar i tio månader, det skulle kosta staten 50 miljarder kronor (per månad, reds.anm) men i ett makroperspektiv är det inte så mycket pengar. Att lyfta statsskulden 10 till 20 procent för Sverige är inget problem”, säger Andreas Wallström till Dagens PS.

Det du föreslår är alltså så kallade helikopterpengar (pengar som ramlar ner från himlen)?

”Jag skulle inte kalla det så, det är snarare klassisk finanspolitik, helikopterpengar är när centralbanker skickar ut pengar.”

I takt med att krisen förvärras stärker det argumentet att gå ut med en bred penninginjektion till folket, resonerar han i Dagens Nyheter och menar att de insatser som staten gjorts hittills för att stötta företag och försöka bromsa varslen är långtifrån heltäckande.

Notan blygsam för staten

Det är rimligt, menar han, att varje person i Sverige i arbetsför ålder får 10 000 kronor i månaden från statskassan.

ANNONS
ANNONS

”Det låter mycket, men är egentligen bara 1 procent av Sveriges BNP. /…/. Vi skulle kunna gå ut med ganska stora och breda stimulanser”, säger Swedbanks tillförordnade chefsekonom till DN och tillägger att det skulle stärka privatekonomin för hushållen när krisen är över.

Susanne Spector, senioranalytiker på Nordea, kommenterar i DN-artikeln Andreas Wallströms förslag så här:

”Man ska inte utesluta någonting i den här krisen. Det som var otänkbart för en månad sedan är vardag i dag. Men att jobba som Alliansen gjorde under finanskrisen 2008–09 med skattesänkningar riktade till låginkomsttagare tror jag ligger närmare till hands än cash”.