Dagens PS

ECB sänker räntan – första gången sedan 2019

Räntan ECB
Europeiska Centralbankens chef, Christine Lagarde, presenterar räntebeskedet. (Foto: MICHAEL PROBST/AP/TT)
TT Nyhetsbyrån
TT Nyhetsbyrån
Uppdaterad: 10 juni 2024Publicerad: 06 juni 2024

Europeiska centralbanken (ECB) tar rygg på Riksbanken och sänker sina styrräntor med 0,25 procentenheter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är första gången sedan 2019 som ECB väljer att sänka räntan och första gången någonsin som man går före USA:s centralbank med att inleda en cykel av penningpolitisk lättnad.

Beslutet innebär att inlåningsräntan landar på 3,75 procent.

Trots oväntat hög inflation i eurozonen under maj, var räntesänkningen närmast given för bedömare inför beslutet och Europabörserna reagerade heller inte nämnvärt.

I samband med räntebeskedet uppdaterar också ECB sina prognoser och tror på en högre inflation. Enligt ECB väntas inflationen landa på 2,2 procent 2025, tidigare låg deras projektion på 2 procent.

För 2024 förväntas inflationstakten hamna på 2,5 procent, jämfört med 2,3 procent i marsprognosen. För 2026 är dock prognosen oförändrad, 1,9 procent.

Är vi på väg mot en lättnadsfas? Det finns en stor chans för det. Vi tar beslut på basis av vår tro att vi är på väg dit. Men framöver kommer vi konstant behöva data som bekräftar att inflationen är på väg neråt, säger ECB-chefen Christine Lagarde.

Hon understryker att centralbanken “inte har bestämt sig i förväg” gällande kommande räntebeslut och att penningpolitiken kommer att vara restriktiv “så länge det krävs” för att hålla inflationen i schack.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS