Marknaden har tinat upp till investerarnas stora förtjusning.

ANNONS

Fjolåret gick riktigt uselt för hedgefonder, men i år har avkastningen hostat upp sig och investerare – som tidigare plockade ut sina pengar – har hittat tillbaka.

Det här skriver Dagens Industri och konstaterar att 2017 utvecklats till ett ”revansch-år för hedgefonder”, svenska hedgefonder inkluderade – så klart.

Annat var det förra året när ”hundratals hedgefonder lades ned varje kvartal”, enligt Di, som uppger – utifrån en kartläggning – att det nu i stället blåser stark medvind för några av Sveriges största hedgefonder.

Ett exempel som nämns i tidningen är Catella Hedge, som förvaltar drygt 8 miljarder kronor och som enligt artikeln uppvisar en avkastning på 3,6 procent hittills i år – i fjol backade hedgefonden med mer än 1 procent, framgår det.

Ännu bättre har det gått för Brummers Multi Strategy, som förvaltar 39 miljarder kronor – den hedgefonden är nu på plus med 5,4 procent, enligt Di.

Och även i USA ”har vindarna vänt”, konstaterar tidningen.

”Ryktet om hedgefondernas död är överdrivet, det kan bli en stark comeback nu”, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, till Di och får stöd av bland andra Ola Björkmo, förvaltare av fonden QQM Equity Hedge:

ANNONS
ANNONS

”Det växer när världens börser nu når nya toppnivåer, och allt fler investerare vill skydda sig mot en nedgång som någon gång kommer”, säger han.

Förutom de hedgefonder som redan nämnts går bland andra Brummerfonderna Bodenholm och Carve starkt med uppgångar på 9 respektive 7 procent, där till går även Prior & Nilsson Idea och Max Mittereggers Gladiator bra medan hedgefonder ”med trendföljande strategier” återfinns i bottenskiktet, enligt Dagens Industri.