Dagens industri bedömer att det nu behövs en paus inom fastighetssektorn efter att värderingarna rusat under sommaren på starka halvårsrapporter. Framöver ser man att vinsttillväxten blir lägre och därför ges rådet om en paus för att låta företagen hinna växa in i värderingarna.

ANNONS

Med det sagt bedömer affärstidningen att sektorn ändå har fortsatt goda utsikter på kort sikt där de betalda räntorna har potential att kunna komma ned lite till.

”Även om den väldigt höga vinsttillväxten och avkastningen de senaste åren lär bli svår att upprepa är det därmed inte sagt att fastigheter inte kommer att ge fortsatt god avkastning med rimlig risk”, skriver Di.

Di konstaterar att de företag som gått bäst har varit exponerade mot kontorsmarknaden i Stockholm som Fabege och Catena där logistik- och lagerfastigheterna passar väl in i den växande e-handelstrenden. Samtidigt framstår marknaden som överdrivit orolig mot aktörer som Atrium Ljungberg och Hufvudstaden där exponeringen är stor mot detaljhandeln, skriver tidningen.

Men överlag bedömer Di att de starka rapporterna från i somras, som såg substansvärdena i snitt öka med 16 procent, gör att man gör bäst i att ta en paus inom fastigheter.

ANNONS
ANNONS

Carnegies fastighetsindex har ökat med 19 procent i år, inklusive för utdelningar, vilket är tio procentenheter bättre än Stockholmsbörsens avkastningsindex.