Börsvärden på 13,8 miljarder kronor upp i rök.

ANNONS

Det här berättar Dagens Industri och konstaterar att på bara fyra månader har de åtta bostadsutvecklingsbolag, som tidningen tittat på, rasat med totalt 29 procent i spåren av prisfallet på bostadsmarknaden.

Det kan jämföras med Stockholmsbörsens breda index, som enligt artikeln fallit med 2,8 procent under samma period.

”Det oroväckande är att de går från att ha haft väldigt god tillgång till finansiering till en situation där det blir svårare att ta in nytt kapital i och med de pressade aktiekurserna”, säger Louis Landeman, chef för kreditanalys på Danske Markets, till Di om slakten på bostadsutvecklarnas finansiella tillgångar.

Mest har byggjätten JM backat, framgår det, med motsvarande 32 procent. Börsvärdet har rasat med över 6,7 miljarder kronor.

Tobin Properties aktie har tappat mest procentuellt. ”Aktien har närmast kollapsat”, skriver Dagens Industri och förklarar att nedgången är hela 61 procent.

För småspararna är det här en kännbar smäll. Tidningen uppger att de förlorat 45 miljoner i en annan bostadsutvecklare, Oscar Properties, och 45 miljoner kronor i Bonava – bara sedan årsskiftet.

Anders Elgemyr, vd på analyshuset Jarl Securities, säger att det ”är tur” att konjunkturläget ser så bra ut – med tanke på den stora dippen. Han konstaterar också att många bostadsutvecklare i dag bara sitter och väntar på vad som ska hända; och att många överväger att göra om bostadsrätter till hyresrätter.

ANNONS
ANNONS

Flera bostadsutvecklare sitter på stora lån.

”Det finns ju väldig många små utvecklare utanför börsen också. Man har en hög växel i, och sedan ska man plötsligt växla ned, så flera av de här bolagen kommer eventuellt att smälla, säger Anders Elgemyr till Di där även Ted Lindqvist, vd och analytiker på Evidens, säger att det dessutom finns ”ett stort glapp” mellan hur många bostäder politikerna anser bör byggas per år, 80.000, och hur många bostäder som hushållen klarar av att finansiera.