I USA spökar inflationen och det pressar upp de långa räntorna, även på svensk bolånemarknad.

ANNONS

Det här skriver TT i en artikel på SvD.se och konstaterar att oron för ekonomisk överhettning i USA är den bakomliggande orsaken.

Räntan på USA:s tioåriga statsobligation har stigit från 0,91 procent vid årsskiftet toppar på över 1,60 procent i början av mars, vilket spillt över på den så kallade Stibor-räntan, det vill säga marknadsräntan för lån mellan banker.

Enligt nyhetsbyrån har räntan på svenska tioårsobligationer gått upp med över 0,40 procent sedan nyår och en del bolåneinstitut har på förekommen anledning höjt bolåneräntorna på lån med längre lötrider: Här nämns Danske Bank och SBAB som exempel.

I dag, onsdag, släpper USA inflationssiffrorna för februari, och en del experter har utfärdat varningar för skuld- och överhettningsproblem i spåren av den nye presidenten och demokraten Joe Bidens stödpaket.

Men SEB:s ekonom Olle Holmgren tonar ned oron för långsiktiga inflationseffekter.

”Frågan är hur uthålliga stimulanseffekterna kommer att vara. Man ger hushållen väldigt mycket pengar, både förra året och i år. Men om man inte förnyar det är det inte säkert att allt konsumeras”, säger han till TT på SvD.

ANNONS
ANNONS

Enligt nyhetsbyrån grundar sig det amerikanska inflationsspöket för vad som komma skall senare i år, oavsett har det ”skrämt upp börser och räntemarknaden”, heter det.

Läs även: Föreningens ekonomi oroar bostadsrättsägare [DagensPS.se] »