”Allvarligt” och ”effekterna kommer bli kännbara”.

ANNONS

Det skriver investmentbolaget Investors ordförande Jacob Wallenberg och storbanken SEB:s ordförande Marcus Wallenberg i ett gemensamt uttalande till SvD.

”Att en av Europas största banker nu aktivt flyttar tycker vi är allvarligt och vår bedömning är att de långsiktiga effekterna kommer att bli kännbara. Det här kan öka risken för negativa signaleffekter i omvärlden angående Sverige som företagarnation”.

Kusinerna, som de är, efterlyser bättre villkor mellan regeringen och näringslivet och slår fast betydelsen av att ha huvudkontoret i Sverige – Nordeas flytt av sätet till Helsingfors menar de kan skada Sverige.

”Goda villkor för näringslivet är en avgörande framgångsfaktor, bland annat för att attrahera och behålla de så viktiga huvudkontoren. Detta förutsätter att samspelet mellan politik och näringsliv fungerar”.

Riskkapitalisten Christer Gardell tror att Nordea ”målade in sig i ett hörn” och därför tvingades ta flyttbeslutet.

ANNONS
ANNONS

Finansmannen Sven Hagströmer deklarerar att Avanza Bank dock inte tänker göra som Nordea – och flytta huvudkontoret från Stockholm till Helsingfors.

Han säger att Nordeas styrelse ”har ett ansvar inför sina aktieägare att bedriva verksamheten så effektivt som möjligt”.

Mariana Burenstam Linder, tidigare vice vd på SEB och fram till förra året vd på den finansiella rådgivaren Burenstam & Partners, uttrycker det så här i Svenska Dagbladet:

”Det är långsiktigt dåligt för Sverige när ett huvudkontor lämnar landet.”

Statsminister Stefan Löfven (S) går ännu längre i sin åsikt om Nordeas beslut att lämna Sverige, vilket DagensPS.se uppmärksammade redan i går:

ANNONS
ANNONS

”Jag förstår om folk är frustrerade och förbannade. Här har vi en bank som två gånger har fått rejäl hjälp, hela förutsättningen för att banken finns är svenska skattebetalare och tacken för det är: Nu flyttar vi huvudkontoret”.

Carl Bildt, tidigare partiledare för Moderaterna och även utrikesminister i Reinfeldt-regeringen, är emellertid inte lika upprörd:

”Ju fler företag som lämnar Sverige desto bättre, eftersom vi slipper bekymmer om de får problem. Regeringens idiotiska Nordea-logik”, twittrar Bildt.