Dagens PS

Debatt: Därför är bonusar skadliga

Bonusar är av ondo
Bonusar är av ondo
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 22 feb. 2017Publicerad: 22 feb. 2017

Det skriver debattörerna Göran Nilsson och Lennart Francke i ett debattinlägg i Svenska Dagbladet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt duon kan individuella, prestationsbaserade belöningssystem få motsatt effekt och i stället för att motivera personer med kvalificerade arbetsuppgifter hämma deras kreativitet.

“Det är bättre att lita på kompetenta medarbetares inre drivkraft”, anser duon.

Bonussystem förekommer i hög utsträckning i finansvärlden och bland börsnoterade företagsledningar men blir allt vanligare även i många andra branscher och hos vanliga anställda. Och det är inte utan risker, menar debattörerna som varnar för fenomenet.

“Det finns gott om exempel på hur belöningssystem starkt bidragit till kriser och skandaler. Den globala finanskrisen med rötter i den amerikanska bolånemarknaden är ett bra exempel på detta. Där drev belöningssystemen fram att man först sålde lån till högriskkunder och därefter förpackade lånen om och om igen i CDO:s (collateralized debt obligation) och sålde dem vidare med vilseledande riskklassificeringar. Också på närmare håll har vi haft ett antal skandaler i bonusdrivna företag som Eniro, Carnegie och Skandia.”

Belöningarna kan, enligt debattartikeln, urholka moralen och leda till aggressiva affärer och oetiskt beteende.

“Ett belöningssystem kopplat till finansiella prestationer löper stor risk att tränga undan andra aspekter som kunder, medarbetare, samhälle och miljö”, hävdar Göran Nilsson och Lennart Francke i SvD Näringsliv.

Göran Nilsson är ekonomie doktor och universitetslektor vid Uppsala universitet. Han aktuell med boken Det agila företaget tillsammans med Lennart Francke, som är styrelsemedlem och valberedare i flera företag samt före detta CFO i Handelsbanken, framgår det i tidningen.

MISSA INTE: Tack för schyssta bonusen, Leffe!  >

LÄS ÄVEN: Här får du bonus på 2,9 miljoner – om du är man  >

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS