I Europa finns många lockande platser för ett andra hem, både för den som letar efter ett semesterhus och för den som söker en investering.

ANNONS

I Europa finns något för alla, fantastisk natur, rik kultur och god mat, det har fastighetsköpare upptäckt. Europas främsta fastighetsmarknad har vuxit med 5,6 procent under det senaste året, enligt ny forskning från den internationella fastighetsbyrån Knight Frank, det skriver CNBC.

Efterfrågan på fastighetsmarknaden i Europa fortsätter att öka, liksom hyresavkasningen på kontinentens mest efterfrågade semesterdestinationer. Tillväxten kommer när investerare söker säkra tillgångar och investeringar som genererar inkomst nu när inflationen ökar och amerikanska investerare söker sig över Atlanten.

Ett andra hem eller en investering

”För dem som äger ett andra hem erbjuder Europas städer kultur, gemenskap och en god livskvalitet, medan de för investerare erbjuder en stark hyresgästbeläggning och relativt låga köpkostnader”, säger Kate Everett-Allen, chef för internationell bostadsforskning på Knight Frank, till CNBC.

Men, att köpa en fastighet är ett stort ekonomiskt åtagande och det kan vara svårt att veta var man ska börja. CNBC har, med hjälp av data från Knight Frank, sammanställt en lista över de bästa platserna i Europa för att börja leta efter en fastighet.

Städer med stark ökning av fastighetspriser

För dig som letar fastighet för att du vill ha kapitaltillväxt har Tysklands huvudstad Berlin sett de starkaste prisökningarna under den första halvan av 2022, här uppskattas exklusiva fastigheter i genomsnitt ha ökat med 12,6 procent. Den årliga ökningen gör att Berlin ligger långt över andra globala städer som New York med 7,3 procent, Hong Kong med 3,2 procent och London med 2,5 procent.

Även andra europeiska städer har haft stark uppgång i fastighetspriser, exempelvis Edinburgh med 11,2 procent, Dublin och Zürich, båda med 10,2 procent, samt Paris med 8,9 procent.

Platser som passar för uthyrning

För dig som letar efter en fastighet att hyra ut kan Europas främsta semesterdestinationer passa bra, Medelhavskusten är en favorit bland semesterfirare.

När du köper en hyresbostad behöver du ta hänsyn till läget, närheten till lokala bekvämligheter och tillgängligheten till internationella flygplatser, samt att det finns efterfrågan året om så att fastigheten inte står tom under längre perioder.

ANNONS
ANNONS

Förutom Medelhavskusten är, enligt Knight Frank, de italienska regionerna Toskana och Ligurien, Frankrikes sydkust och de franska alperna samt Barcelona, Marbella och Balearerna i Spanien, bland de bästa platserna i Europa för att investera i en fastighet att hyra ut, det skriver CNBC.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Bostäder hyrs ut när säljare avvaktar [Dagens PS]