Bor du i villa och dessa två el-områden i Sverige kommer det skyhöga priset på el i juni sätta djupt avtryck i räkningen – som det ser ut.

ANNONS

Konsumenternas energimarknadsbyrå har på uppdrag av Dagens Nyheter räknat på hur mycket de högre priserna på elbörsen slår mot svenska hushåll.

Mest kännbart blir det för dig som bor i villa och i el-område 3 eller 4.

Om elpriserna som är nu står sig hela juni kommer elräkningen för villakunder med rörligt elavtal i el-område 3 bli 1 000 kronor högre än i juni förra året.

För villakunder i el-område 4 med samma typ av avtal ökar elpriset drygt 900 kronor.

Det säger Thomas Björkström, vd på Konsumenternas energimarknadsbyrå, till DN och förklarar att kostnadsökningen stannar vid ungefär 100 kronor för lägenhetsinnehavare, och att det är ännu mindre skillnader norr om Gävle.

ANNONS
ANNONS

I måndags rusade priset på el med enorma 13 524 procent – se upp om du bor i villa!

I artikeln finns flera exempel på hur mycket elräkningen ökar i landet.

I måndags morse rusade elpriset till rekordnivåer i el-område 3 och 4, där storstäderna Stockholms, Göteborg och Malmö ligger.

Priset stack då i väg upp med över 5 kronor, eller snudd på ofattbara 13 524 procent.

Orsaken uppgavs vara högre energipriser på grund av Rysslands pågående krig i Ukraina.

DN berättar att snittpriset för el hittills i juni i el-område 4 ligger på 1,46 kronor per kilowattimme – dubbelt så högt som i juni i fjol.

ANNONS
ANNONS

Pristoppen i början av veckan var i stil med de skenande priserna på el i vintras.

Det ska tilläggas att din elräkning påverkas av en rad faktorer som hur mycket el du förbrukar och när på dygnet det sker, ditt elavtal och elhandlare för timpriskunder har stor inverkan.

Läs även: Analys: Staten stor vinnare på höga elpriser [Dagens PS]