Dagens PS

Chefstypen som begår insiderbrott

Mindre förmögna börschefer är mer benägna att begå insiderbrott
Mindre förmögna börschefer är mer benägna att begå insiderbrott
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 03 nov. 2017Publicerad: 03 nov. 2017

Avslöjandet görs i ny, svensk forskning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt de nya rönen är mindre rika börschefer mer benägna att handla i det egna bolaget och ta den risk som det för med sig.

Det rapporterar Sveriges Radio.

“Förmögna personer är mer måna om sitt anseende än de mindre förmögna. De har mer att förlora helt enkelt”, säger Henrik Nilsson, professor vid Handelshögskolan i Stockholm och som forskar kring insiderhandel, till SR.

Den svenska forskningen på området är tung och studien har blivit antagen för publicering i Journal of Financial Economics.

När det pratas om mindre förmögna i sammanhanget handlar det om upp till två miljoner kronor i förmögenhet. Och det är i den gruppen alltså som de mest riskbenägna insiderhandlarna återfinns, enligt rapporten.

Men det finns fler faktorer som kännetecknar insiderbrottslingar.

“Om vi mäter riskbenägenhet i termer av tidigare lagförningar ser vi att kategorin av mindre förmögna och lagförda individer i högre grad tenderar att sälja innan kraftiga nedgångar”, förklarar Henrik Nilsson i SR-inslaget, där det framgår att 190 anmälningar om misstänkt insiderbrott inkommit till Ekobrottsmyndigheten hittills i år, och att det är en ökning med mer än 80 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

Just nu avhandlas tre uppmärksammade och misstänkta insiderbrott. I Norge står Hexagons stjärn-vd Ola Rollén inför rätta, misstänkt för insiderbrott.

ANNONS

I ytterligare ett fall gäller det det som kallats Sveriges största insiderhärva – aktiehandeln i videoövervakningsbolaget Axis.

Och slutligen handlar det om storägaren i affärssystembolaget Fortnox, som sitter häktad misstänkt för grovt insiderbrott.

Enligt Henrik Nilsson skiljer sig Ola Rollén-fallet mot de andra två fallen då Rollén är en mycket förmögen person, men “han tar ändå den här risken”, konstaterar professorn.

Det bör betonas att Ola Rollén bestrider anklagelserna om insiderbrott.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS