Kände finansexperten Peter Malmqvist avråder bankerna från att införa minusränta på sparkonton.

ANNONS

Låga räntor sätter hårt tryck på Europas banker och åtgärden som banker nu dryftar för att höja vinstmarginalerna är att införa minusräntor på sparkonton.

Det rapporterar Ekot i Sveriges Radio, som pratat med flera privatpersoner som dömer ut strategin:

”Det blir väl pengarna i madrassen. Det känns fel att ha kvar de på kontot”, säger en av dem.

Och Peter Malmqvist, chefsanalytiker hos Aktiespararna, håller med. Han är övertygad om att det skulle få flera att byta bank i raseri.

”Ganska många människor skulle säkert bli förbannade, protestera, byta bank. Låt oss säga, om vi skulle få ett par 100 000 människor som helt plötsligt skulle plocka ut kontanter från sina bankkonton så är bankerna inte rustade för det. Det finns ingen önskan hos någon beslutsfattare i en bank att väcka den här björnen till liv”, säger Malmqvist till Ekot.

Samtidigt är minusräntan redan ett faktum för många som sparar på traditionella bankkonton då bankerna enligt analytikerproffset döljer detta med avgifter för kontokort och banktjänster.

Så har det sett ut i vart fall de senaste 10-15 på vanliga lönekonton, konstaterar han.

ANNONS
ANNONS

Han varnar bankerna för att göra verklighet av hotet om minusränta för spararna. Den bank som går i bräschen för det kan räkna med att straffas hårt, föreställer sig experten.

”Den bank som vågar göra det här först kommer nog få rida en mediastorm och en opinionsstorm som är ganska frenetisk.”

Enligt de svenska storbankerna, Nordea, Swedbank, SHB (handelsbanken) och SEB, som SR haft kontakt med, är det i dagsläget inte aktuellt att införa minusränta.