Det konstaterar Nordnets sparekonom Joakim Bornold.

ANNONS

Tre av de sju mest nettohandlade utländska aktierna i år hos Nordnet är cannabisaktier, rapporterar Sveriges Radio och uppger att cannabisaktier på kort tid blivit en av de mest populära hos svenska småsparare.

En dessa småsparare är Marina Trenkoska, och hon säger så här till SR:

”Jag tror att marknaden för medicinsk cannabis kommer att bli större och större, och det är skönt att investera i något som man vet vad det är och vad verksamheten går ut på”.

Hon tillägger att medicinsk cannabis inte är ett problem för henne, ”även om allt kan missbrukas”, säger hon.

Nätmäklaren Nordnet vittnar alltså om att det är rusning till cannabisaktier.

”Det är verkligen en boom i handeln i de här aktierna. Om man ska jämföra, normalt är de mest köpta aktierna bolag som H&M, Ericsson och kanske Investor, men i dag det alltså det kanadensiska cannabisbolaget Aurora som är störst hos oss. Det säger något om hur stor den här handeln är”, säger Nordnets sparekonom Joakim Bornold, som tycker det är viktigt att poängtera att de utländska cannabisbolagen är lagliga och arbetar på marknader där medicinsk cannabis är lagligt, vilket det inte är i Sverige alltså.

Det gör att en del ifrågasätter etiken. Inte bara hos dem som köper cannabisaktier utan också hos dem som tillhandahåller börspappren.

ANNONS
ANNONS

SR konstaterar att allt fler amerikanska stater legaliserat cannabis och att det fått vissa aktier inom segmentet att mer än dubblas i värde.

Dagens PS berättade i går om det svenska bolaget Heliospectra – med säte i Göteborg – och som gör belysning till gräsodlare. Sedan årsskiftet har bolagets aktie tokrusat med över 88 procent på cannabisyran.