Ansedda Bukowskis har gjort en riktig tavla och sålt oäkta konst för miljoner. Det avslöjar SVT:s Kulturnyheterna.

ANNONS

Bukowskis är inte det enda auktionshuset som gjort en tavla och sålt oäkta konst. Även konsthandeln Wasskonst och Stockholms auktionsverk har sålt bluffkonst, enligt avslöjandet.

På Bukowskis har köpare slagit till på verk av två konstnärer varav den ena inte tycks existera alls och den andra inte har det minsta med konsten att göra som säljs på auktionssidorna.

”Det är en förfalskning”

Han heter Tom Moore och är förvisso konstnär, men han bor i Australien och kommenterar saken så här i SVT:

”Det är mitt namn och jag på bilden, men jag har inget att göra med verken. Så det är en förfalskning”.

Ytterligare en konstnär, Alexander Vasilenko, som hissas till höjderna för sina hantverk och oljemålningar, finns inte att uppringa i verkligheten, vilket Kulturnyheterna får bekräftat i kontakt med rektorn på Moscow School of Contemporary art.

En pressad, svensk grafiker står i själva verket bakom den ryske konstnärens ”oljemålningar”, som inte ens är några oljemålningar utan ett fotomontage skapat i Photoshop.

Bukowskis: ”Vi brast”

Bluffkonsten har enligt Kulturnyheterna sålts sedan i vart fall 2016, priserna uppges ha legat på mellan 2 000 och 6 000 kronor per verk, men räknat på hela upplagan rör det sig om bluffkonst till ett värde av över 10 miljoner kronor, enligt granskningen.

Bukowskis vill inte låta sig bli intervjuad men skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att man ”brast” i sina rutiner.

ANNONS
ANNONS

Bukowskis, som är Sveriges mest kända auktionshus, deklarerar också att polisanmälan ska göras för bedrägeri.

Wasskonst beklagar att missen med bluffkonsten, men hänvisar till att konsten funnits på välkända auktionshus. Stockholms auktionsverk har inte kommenterat saken över huvud taget.

Läs även: Italiensk konstnär sålde osynlig staty för 15 000 euro [DagensPS.se] »