Elpriset har jämfört med föregående vecka sjunkit på starkare vindar och mer nederbörd. Samtidigt sveper brittsommaren över delar av Norden vilket minskar behovet av elanvändning.

ANNONS

Mot bakgrund av dessa faktorer bedömer Bixia att elpriset hamnar på cirka 45 öre per kilowattimme under denna vecka. Någon större prisförflyttning ser man inte heller under kommande vecka, uppges det i ett pressmeddelande.

Bixia har sedan tidigare en prognos för månaderna september till november. Under den hamnar snittpriset på 55 öre per kWh men flera faktorer beskrivs bli avgörande för priset, särskilt då väderutvecklingen.

”Om det kommer rikliga mängder nederbörd på rätt ställen och om det blir blåsigare kan priset komma att falla något till omkring 50 öre per kilowattimme”, skrev Bixia i början av september.

I början av oktober steg elpriserna på låg vindkraftsproduktion, kyligt väder, lite nederbörd och högt kolpris. Under den senaste veckan har dock förhållandena bytts till det motsatta vilket förklarar det aktuella låga elpriset.

ANNONS
ANNONS