Dagens PS

Villor klättrar mest i pris på bostadsmarknaden

Hemnet augusti
Hemnet uppger i en ny rapport att tecken tyder på en avmattning för villamarknaden jämfört med hur det såg ut före sommaren. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 30 nov. 2020Publicerad: 30 nov. 2020

Under pandemin har villapriserna stigit snabbare än priserna på bostadsrätter. Det är ett trendbrott.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är Mäklarhuset som konstaterar att det skett ett skifte på bostadsmarknaden.

Villapriserna har i snitt ökat nära två gånger så snabbt som snittpriserna för bostadsrätter under året. Under januari-oktober har priserna på villor gått upp med mer än 11 procent i landet, det kan jämföras med en prisuppgång på 4 procent för bostadsrätter, skriver Affärsvärlden.

Särskilt i somras blev paradigmskiftet tydligt. Mellan juni och augusti ökade villapriserna med 5,7 procent. Ökningen var hela 68 procent större än ökningen på en bostadsrätt under samma period.

Pandemin bakom skiftet

“Det här är en direkt följd av coronapandemin. Men denna kris är inte som alla andra. Under tidigare kriser har mindre och kvadratoptimerade lägenheter gått bäst. Men nu ser vi i stället villor, som är stora och dyra i jämförelse med andra, gå starkt. Detta är ett stort trendskifte. Villaägarna kan bli de stora vinnarna på bostadsmarknaden kommande tiden”, säger Mäklarhusets vd Erik Wikander i ett pressmeddelande som refereras av tidningen.

Han menar att bostaden blivit än mer viktig i våra liv när många jobbar hemifrån i pandemin, plus att många lämnar tätorten för att bosätta sig utanför stadskärnorna.

Hela 67 procent av Mäklarhusets mäklare tror på fortsatt stigande priser med upp till 5 procent under nästa år, över hälften (53 procent) av mäklarna spår att den höga aktiviteten på marknaden håller i sig, skriver AFV.

Erik Wikander är samtidigt lite försiktig i sin prognos då han tror att marknaden kommer att vara präglad av fortsatt osäkerhet i spåren av coronakrisen.

ANNONS

Läs mer: Unga fångar i hemmet – inte råd att byta bostad

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS