Booli och systersajten Hittamäklare börjar publicera prisstatistik för objekt som inte annonserats ut på den öppna marknaden.

Det handlar om bostäder som sålts underhand, så kallade underhandsförsäljningar, och syftet med att offentliggöra datan är att aktörerna vill tillhandahålla ”en mer transparent bostadsmarknad” till konsumenterna, enligt ett pressmeddelande.

”Att få in data om underhandsförsäljningar är viktigt för att få en så komplett bild som möjligt över bostadsmarknaden och hur den utvecklas. Det är även information som länge har efterfrågats av både våra användare och mäklarna”, säger Josephine Linghammar, marknadschef på Booli.

Mäklare om fördelar och nackdelar

När mäklare säljer den här typen av bostäder marknadsförs objekten inte som i vanliga fall. I stället hittas köparen i spekulantregistren.

ANNONS
ANNONS

”Det är en diskret process och som säljare slipper man ha öppna visningar med mycket folk och spring i bostaden. Det finns möjlighet att hitta en köpare som är beredd att lägga ett premiumpris och ofta är det en lite lugnare försäljningsprocess. Nackdelen är att du inte exponerar den för lika många potentiella köpare och att det därmed kan vara svårare för mäklaren att hitta ’rätt köpare'”, säger Kristina Lissheim, mäklare på Alexander White Fastighetsmäkleri i Stockholm, i pressmeddelandet.

Läs även: Mäklare misstänks ha tjänat miljoner på bluffaffärer [DagensPS.se] »