Dagens PS

Mäklare: Då blir det rusch till hus i solen

Mäklarna som Di talat med räknar med att husmarknaden snart tar fart igen i Sydeuropa. (Foto: Unsplash.com)
Mäklarna som Di talat med räknar med att husmarknaden snart tar fart igen i Sydeuropa. (Foto: Unsplash.com)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 22 feb. 2021Publicerad: 22 feb. 2021

Svenska mäklarföretag tror på en ketchupeffekt på efterfrågan på bomarknaden i Sydeuropa när coronarestriktionerna lättar, skriver Di.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Det sista halvåret 2021 kommer att bli galet”, säger Peter Reuterkloo, franchisetagare för Skandiamäklarna i Portugal, till tidningen och berättar lite överraskande att priserna på bostäder i Portugal stigit under pandemin.

Enligt Peter Reuterkloo var prisuppgången sex procent under fjolåret.

“Någon coronarabatt har aldrig funnits”, säger han.

På franska Rivieran och i Spanien har priserna däremot gått ned något på sina håll under coronakrisen, men trots det har marknaden varit oväntat stark under den rådande krisen.

Intresset lika stort som tidigare

“Pandemin gör det såklart svårare för svenskar att resa till Rivieran, men intresset är lika starkt som tidigare och vi säljer fortfarande till svenska kunder. Faktum är att den franska marknaden är stark och kompenserar att färre utlänningar köper”, säger Filip Wretman, fastighetsförmedlare på mäklarföretaget Wretman Estate på franska Rivieran, till Di.

Linda Serneholt, grundare och fastighetsförmedlare på Serneholt Estate, uppger att svenskar börjat köpa hus i Spanien igen. Om några månader räknar hon med att det åter är köparnas marknad.

“Tidigast efter sommaren och framåt hösten kommer vi att se en svag uppgång på priserna”, säger Linda Serneholt i artikeln.

ANNONS

Fredrik Kullman, vd för mäklarföretaget Bjurfors, säger att han märkts ett ökat intresse från svenskar för större husobjekt, villor med egen tillgång till pool lockar i större utsträckning, enligt Bjurfors vd som menar att det hänger ihop med det ökade distansarbetet i pandemin.

Peter Reuterkloo, franchisetagare för Skandiamäklarna i Portugal, räknar med en “ketchupeffekt” inom kort och att vaccinationerna banar väg för svenskarnas husköp i södra Europa.

“Jag både tror och hoppas på att vi kommer att vara hundra procent igång framåt sommaren när folk känner sig trygga med att resa igen.”

Läs även: Spanienbostäder heta igen bland svenskar »

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS