Omsättningsvärdet slår alla tiders rekord och Stockholm tar som Dagens PS berättade redan i går, tisdag, täten.

Siffrorna från Svensk Mäklarstatistik skvallrar om att värdet på bostadsrättsmarknaden redan i början av november passerade det totala helårsvärdet 2019.

Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik, konstaterar att Stockholm står för den största ökningen av värdet, vilket är en effekt av ett ökat antal sålda bostadsrätter och ökade priser.

Under perioden januari och oktober svarade Stockholm för en ökning av omsatt värde på 13 miljarder, från 80 till 90 miljarder kronor, upp 16 procent alltså.

Priserna bakom ökningen för villor

Det är inte bara bostadsrätter som är skållheta och slår rekord. Även villamarknaden noterar nytt rekord i omsättningsvärde och passerar redan helårsvärdet för 2019.

”Under januari-oktober ökade det omsatta värdet i riket med plus 15 miljarder kronor (från 153 till 168 miljarder, upp 10 procent). Antalet sålda villor är i princip oförändrade sen förra året så här är det de ökade priserna som står bakom ökningen”, förklarar Per-Arne Sandgren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Datan visar att omsättningsvärdet på bostadsrätter i riket uppgick till 275,4 miljarder kronor den 10 november i år.

Det kan jämföras med hela fjolårets (2019) omsättningsvärde på 275 miljarder kronor för bostadsrätter och då återstår nästan tre månader av 2020.

Samtidigt var omsättningsvärdet på villor i riket 177 miljarder kronor den 13 november, vilket kan jämföras med omsättningsvärdet på 175 miljarder kronor som blev facit för villamarknaden under hela förra året.

ANNONS
ANNONS

När det gäller bostadsrätter kör omsättningsvärdet redan nu om inte bara 2019, utan även 2017 (271 Mdr) och 2018 (251 Mdr).

På samma sätt slår villamarknaden i Sverige redan nu omsättningsvärdet både för fjolåret alltså, och 2017 och 2018.

Innehållspartner – Svensk Mäklarstatistik

Innehållspartner – Svensk Mäklarstatistik
Dessa nyheter är producerade i samarbete med Svensk Mäklarstatistik. Svensk Mäklarstatistik är Sveriges ledande statistiktjänst och bevakar alla bostadsförsäljningar som sker via mäklare på marknaden.