September är här och dagarna blir kortare. Men värmen verkar hänga sig kvar i delar av landet. Njut så länge det går med välskötta växter på balkongen. Här är Blomsterlandets balkongtips för september.

Trots att september är en höstmånad är det ofta sommar i södra delarna av landet. Njut av det som fortfarande går att skörda nu. Till exempel chili och tomater.

Persilja, basilika och koriander börjar ofta ta slut så här års och börjat se tråkiga ut. Ta in örterna i kruka inomhus och komplettera med nya plantor om det behövs.

Begonior, Balkongtips
Skydda känsliga begonior med frost- och vindskydd och rensa vissna blommor. (Foto: Pixabay)

Vattna mindre när dagarna blir svalare ute. När det blir svalare minskar växternas behov av vatten och det är lätt att övervattna.

Nu är det perfekt tid att beskära prydnadsbuskar i kruka. Då hinner snitten läka innan vintern kommer. Plantera om i större kruka vid behov.

Plantera blomsterlökar för våren redan nu

För att få vacker blomstring till våren är det rätt tid för att sätta blomsterlök i kruka. Tulpaner och narcisser lämpar sig särskilt bra för krukodling. Det går även att lägga ett lager med krokus eller pärlhyacinter i ett lager högre upp i samma kruka.

ANNONS
ANNONS
Tulpaner Balkongtips
Plantera lökar redan nu för att få tulpaner till våren. (Foto: TT)

Begonior och dahlior är känsliga för frost och kall vind. Om det varnas för frost så skydda med fiberduk och vindskydd.

En del sommarblommor ger upp nu. Rensa bort det som är visset, det ser finare ut. Då riskerar heller inte angripna blad att smitta andra växter.

Plocka de sista tomaterna och lägg på eftermogning om kylan hotar att stanna kvar. Skörda även andra köldkänsliga grönsaker som squash, paprika mm.

Se till att inte krukväxter som ska flyttas in har bladlöss, fjärilslarver eller annan ohyra.

Läs mer: Vilka balkongregler gäller för din förening? [Dagens PS]