Det kan bli kontentan hos var femte bostadsrättsförening i spåren av coronakrisen, enligt en ny undersökning från allabrf.se.

ANNONS

Effekten av coronaviuset kan bli att företag som hyr lokaler av bostadsrättsföreningar inte kan betala hyran. Det kan i sin tur leda till att en av fem bostadsrättsföreningar måste höja avgiften för att kompensera för bortfallet, enligt undersökningen som allabrf.se gjort där man räknat på att coronakrisen fortsätter som nu i ytterligare tre månader.

Siffrorna som presenteras baseras på ekonomisk statistik i 6.000 bostadsrättsföreningar i landet och enligt den riskerar en av tio föreningar att hamna i akuta likviditetsproblem till följd av coronakrisen.

Det ultimata är att stötta hyresgästerna

”Rent generellt tycker vi absolut att man bör stödja sina lokalhyresgäster i den mån man kan, men man måste göra en bedömning baserat på föreningens ekonomi och förutsättningar”, säger Fredrik Johansson, affärsområdeschef på allabrf.se, till Di.

Särskilt utsatta är föreningar med redan haltande ekonomi och lågt årligt sparande.

Även Sveriges Bostadsrättscentrum, SBC, får många frågor om hur man ska hantera sina lokalhyresgästers ekonomiska problem, uppger Di.

ANNONS
ANNONS

Rådet till föreningar som löper risk att förlora intäkter är att se över sina löpande driftskostnader.

Dagens PS berättade nyligen om Erik Uppenberg, ledamot i en bostadsrättsförening på Kungsholmen i Stockholm. Han föreslog att coronadrabbade småföretagare som hyr av föreningen ska slippa nästa månadshyra, en ídé som styrelsen köpte direkt. Läs mer om det här.