Dagens PS

Varning: Lägre brf-avgifter än inflationen oroar

varning inflationen
Åren 2016 till 2020 kännetecknades av lägre brf-avgifter än inflationen, de ökade nästan inte alls och det oroar expert som nu går ut med en varning. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 19 sep. 2021Publicerad: 19 sep. 2021

Åren 2016 till 2020 kännetecknades av lägre brf-avgifter än inflationen, de ökade nästan inte alls och det oroar expert som nu går ut med en varning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Brf-nytt berättar med hänvisning till förvaltningsdata från Nabo att avgifterna i bostadsrättsföreningar nästan inte ökade alls under tidsperioden 2016 till 2020, och att brf-avgifterna var lägre än både inflationen och kostnadsökningen för underhåll vilket oroar Jonas Gustavsson, expert på ekonomisk förvaltning på Nabo, som går ut med en varning.

Förvaltningsdatan omfattar drygt 400 bostadsrättsföreningar och under den nämnda perioden ökade brf-avgifterna endast med 1,5 procent i nominella termer, medan knappt två tredjedelar av föreningarna inte justerade sina avgifter alls.

Inflationen var under samma tid 6,16 procent och entreprenadindex ökade med 10 procent.

Minskar kassaflödet och hotar underhållsåtgärder

Det här påverkar bostadsrättsföreningarna kassaflöden och riskerar att slå mot nödvändiga investeringar, exempelvis underhåll och energieffektivisering, varnar Nabos expert som konstaterar att avgifterna reellt sänktes, justerat till inflationsutvecklingen.

“Som slutsats är detta något oroväckande, eftersom föreningarnas kassaflöde riskerar vara för lågt kopplat till de avsättningar som behövs för underhåll av fastigheten, liksom andra åtgärder så som investeringar för att efterfölja det nya IMD-lagkravet eller i energieffektivisering. Detta kan leda till ökad belåning och drastiska avgiftsökningar, framför allt när räntan stiger”, säger Jonas Gustavsson till Brf-nytt.

Mellan 2018 och 2020 har brf-avgifterna ökat, men inte så mycket och det motiverar att avgifterna höjs framöver, enligt Nabos expert.

“Den låga avgiftsutvecklingen historiskt, sannolikheten för höjda räntor och ett entreprenadindex som stiger snabbare än inflationen gör att gradvisa höjningar av avgifterna blir än mer motiverade”, säger Jonas Gustavsson till Brf-nytt.

ANNONS

Läs även: Många brf:er sparar för lite

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS