”Många människor skulle inte ha råd att bo kvar”, konstaterar Hyresgästsföreningens chefsekonom Martin Hofverberg.

ANNONS

Skulle marknadshyror införas i Sverige – vilket samtliga allianspartiers fortfarande driver på, hävdar Hyresgästföreningen – skulle svenskarna drabbas hårt. Det konstaterar intresseorganisationen efter man låtit konsultföretaget Ramböll undersöka dess hypotetiska effekter, rapporterar Aftonbladet på måndagsmorgonen.

Bland annat visar rapporten att lägenheter i Stockholm skulle höjas med 50 procent i snitt, i Göteborg mellan 32 och 50 procent, i Halmstad 31 procent och i Helsingborg 24 procent. Som skräckexempel nämns Norrmalm i Stockholm där hyran för en tvårumslägenhet i snitt skulle höjas med hela 80 procent från 6.800 kronor till 12.200 kronor i månaden, skriver tidningen och hänvisar till undersökningen.

”Vi ser att marknadshyror skulle leda till kraftiga hyreshöjningar, inte bara i innerstäder /…/ många människor skulle inte ha råd att bo kvar”, säger chefsekonomen Martin Hofverberg till AB.

Aftonbladet påpekar att Moderaterna förra året klubbade igenom att verka för ”ett mindre reglerat hyressättningssystem i hela beståndet”. Partiets bostadspolitiske talesperson Mats Green är dock oförstående kring Hyresgästföreningens och de rödgröna partiernas oro:

”Hyresgästföreningens motstånd mot marknadshyror är obegriplig då det inte finns något riksdagsparti som lagt fram ett sådant förslag. Moderaterna vill se en blocköverskridande överenskommelse om bostadsmarknadens funktionssätt, inklusive en ansvarsfull infasning av ett nytt och mindre reglerat hyressättningssystem i hela beståndet” skriver han i ett mail.

ANNONS
ANNONS

KÄLLA: Ny rapport: Hyreschock med marknadshyror [Aftonbladet] >