Klas Eklund tror inte på någon bostadskrasch.

ANNONS

Klas Eklund, som numera är ekonom på SEB, ser inget konstigt i prisrallyt på bostäder.

”Jag tror inte att det här är en spekulativ bubbla. Det finns goda skäl till att priserna har gått upp. Vi har haft stigande inkomster, befolkningen har ökat, inflyttningen till städerna har ökat och, inte minst, räntorna har varit låga under mycket lång tid”, säger han till SVT Nyheter.

Dessutom konstaterar han att bankerna i dag är betydligt mer stabila än under krisen på 1990-talet då bankerna lånade ut pengar på helt andra och bräckligare grunder – som exempelvis till fastighetsspekulation.

Ytterligare en faktor som INTE talar för att ballongen på bostadsmarknaden spricker, enligt Klas Eklund, är att samhällsekonomin i stort står starkare nu än under den nämnda krisepoken.

ANNONS
ANNONS

Det som kan ställa till problem på bostadsmarknaden och i ett vidare perspektiv för hela världsekonomin är om upptrappningen på Koreahalvön eskalerar i en väpnad konflikt, resonerar Eklund, som även ser ett reellt hot mot bostadsmarknaden om de aviserade avkylningseffekterna levereras på en gång i ett paket – det vill säga skuldkvotstaket, skärpta amorteringskrav och minskade möjligheter till ränteavdrag, säger han till SVT.