Dagens PS

Stort tryck på fastighetsmarknaden framöver

bostadsmarknaden
Den heta bostadsmarknaden sköts numera på en rad plattformar, inte enbart på traditionella Hemnet. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 05 jan. 2021Publicerad: 05 jan. 2021

Pandemi? Det märks inte på fastighetsmarknaden. Enligt rådgivningsverksamheten Newsec kommer de starka siffrorna fortsätta under de kommande månaderna. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det stora trycket på fastighetsmarknaden under 2020 – kommer även fortsätta under 2021. Det uppger Max Barclay, Nordenchef för fastighetsrådgivnings- och förvaltningsbolaget Newsec.

Han säger till Di att många av de affärer som inte hann slutföras under det fjärde kvartalet i fjol – kommer att gå i genom nu.

“Så vi kommer nog att se starka siffror under första och andra kvartalet,” säger Max Barclay.

Flera rekordaffärer 

För kommersiella fastigheter var 2020 ett av de starkaste transaktionsåren någonsin, på den svenska marknaden. I rena siffror är det 188 miljarder kronor – den tredje högsta siffran någonsin. Flera rekordaffärer gick i genom under året, bland annat där riskkapitaljätten Blackstone köpte fastigheter från Castellum – för prislappen på fem miljarder kronor.

Fastigheter är fortsatt en bra investering, menar Max Barclay, eftersom räntorna, inflationen och tillväxten är låga. Det i sin tur “gör det svårt att hitta avkastning på kapital, vilket leder till att fastigheter ter sig som en intressant investering jämfört med exempelvis obligationer”.

Bostäder fortsatt heta 

Den fortsatta bostadsbristen i Sverige gör bostäder heta på marknaden, och med e-handeln och behovet av att flytta varor – ökar också intresset för logistikbostäder.

ANNONS

Även utländska aktörer sneglar på den svenska bostadsmarknaden, där investerare i andra länder står för en fjärdedel av den totala transaktionsvolymen.

”Sverige och Norden har en likvid och väl fungerande fastighetsmarknad och en förutsägbarhet som internationella investerare tycker om,” förklarar Max Barclay.

Läs mer: Så dyrt är Stockholm – risk för ekonomin

 

 

 

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS