Riksbankschefen Stefan Ingves hoppas att nytillträdde finansministern tar tag i ett för Sverige stort och angeläget problem.

ANNONS

I en TT-intervju inför årsskiftet som blir inledningen på Stefan Ingves 17:e år som riksbankschef förklarar Ingves att han har önskemål om att landets nye finansminister, Mikael Damberg, tar tag i problemet med obalanserna på bostadsmarknaden.

”Regeringarna har kommit och gått, men det har inte funnits orken eller förmågan att hantera bostadsmarknadsproblemen”, säger Ingves.

Ett exempel på åtgärder som han efterlyser är, säger han, att dra ned på ränteavdraget.

Många åtgärder behövs

Men det krävs enligt riksbankschefens bedömning sannolikt ”en låg rad olika åtgärder” för att komma till rätta med problemen.

TT konstaterar att det kommer dröja tre år, enligt Riksbankens prognos, innan styrräntan höjs vilket innebär att Sverige haft noll- eller minusränta i tio år.

Stefan Ingves vill inte spekulera i om detta fört med sig någon bubbelrisk till följd av låne- och börsfesten under denna period, men att det kommer högre räntor framöver är i alla fall något som är säkert, deklarerar riksbankschefen som har ett år kvar på sin mandatperiod när 2022 inleds.

Digital svensk krona på agendan

På frågan från TT om det är hans sista år som riksbankschef, svarar Stefan Ingves:

”Ja, vi får se”.

ANNONS
ANNONS

Under det kommande året tänker han, oavsett om det blir hans sista år i ämbetet, driva på införandet av en digital svensk krona, framgår det.

Läs även: Stefan Ingves: Då faller inflationen tillbaka [Dagens PS]

Läs mer: Hur länge till vågar Riksbanken gasa? [Dagens PS]