Nära 800 svenskar köpte bostad i Spanien under årets tredje kvartal – siffran är den högsta på tre år och spanska solkusten är favorit.

ANNONS

Ny statistik över bostadsaffärer i Spanien, som Fastighetsbyrån hänvisar till, visar både att priserna fortsätter stabilt uppåt (+7,38 procent senaste tolv månaderna) och att bostadsköpen ökar.

Enligt siffrorna från den spanska inskrivningsmyndigheten gjordes 154 155 bostadsaffärer under årets tredje kvartal, vilket uppges vara 12,4 procent fler än under andra kvartalet och den största kvartalsökningen sedan 2008.

Det är femte kvartalet i rad som antalet bostadsaffärer i landet ökar, framgår det.

Under den nu aktuella rapportperioden köpte 793 svenskar bostad i Spanien och enligt Fastighetsbyrån är det den högsta siffran sedan 2018, sett till motsvarande kvartal.

Sol och värme lockar

Mest populärt bland svenskar är spanska solkusten och jämfört med första kvartalet 2021 har de svenska bostadsaffärerna i Spanien ökat med hela 35 procent, skriver Fastighetsbyrån i pressmeddelandet.

”Ökningen av antalet bostadsaffärer befäster återhämtningen på bostadsmarknaden som helhet. Friheten att resa och de minskade restriktionerna påverkar marknaden positivt. Bland de utländska köparna är det intressant att tyskarna nu för först gången gör fler köp än britterna. Det är också roligt att vi svenskarna är tillbaka starkt och nu ligger på en femte plats före Italien i antal köp”, säger Martin Posch, affärsområdeschef för Fastighetsbyrån Utland, som konstaterar att kustområden och öar noterar de största prisökningarna i Spanien, det vill soliga och varma platser som lockar utlandsköpare.

Priserna i Andalusien, där Costa del Sol är poppis bland utländska köpare, ökade med 6,7 procent under årets tredje kvartal, Murcia (mellan Costa del Sol och Costa Blanca) ökade med 6,6 procent och Costa Blanca med Alicanteregionen ökande 6,5 procent under perioden.

ANNONS
ANNONS

”Intresset för hem i solen är stort och låga räntor gör att priserna går stabilt uppåt. Priserna ligger nu drygt sju procent under rekordnivån från 2007 men är nästan femtio procent högre än de lägsta nivåerna 2014”, säger Martin Posch.

Läs även: Rusch till bostad i Spanien från hemarbetande svenskar [Dagens PS]