Dagens PS

Rusch till bostad i Spanien från hemarbetande svenskar

bostad Spanien svenskar
Costa del Sol är populärast när svenskar letar bostad i Spanien. (Foto: Christoffer Engström, Unsplash.com)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 31 aug. 2021

Fler svenskar med betoning på yngre – och som jobbar hemifrån – köper bostad i Spanien, enligt mäklarbyrån Bjurfors utland.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fredrik Kullman, vd för fastighetsmäklaren Bjurfors utland, berättar för TT i en artikel på Di.se att pandemin skapat ett uppdämt behov hos svenskar att köpa bostad i Spanien, samtidigt som bostadspriserna i landet steg i juli i år med 4,9 procent jämfört med motsvarande månad i fjol, enligt siffror från spanska inskrivningsmyndigheten Registradores och värderingsinstitutet Tinsa som nyhetsbyrån hänvisar till.

Efter restriktionslättnaderna har intresset för en bostad i Spanien ökat bland hemarbetande svenskar, särskilt bland yngre.

Det förklarar Kullman för TT och att det i första hand då handlar om fritidsboende.

Tidigare har mönstret varit att svenskar som redan gått i pension slagit ner pålarna i Spanien, men nu lockar varmare breddgrader även yngre bostadsköpare alltså.

Costa del Sol står högst i kurs

Hetast är Costa del Sol och Costa Blanca, men även Mallorca börjar göra comeback bland svenska bostadsköpare, som dock får tampas med en prisökning på den spanska solkusten på 8,4 procent det senaste året.

Fredrik Kullman på Bjurfors utland tror att intresset för spanska bostäder kommit “för att stanna”, säger han till TT.

Så sent som i början av juli i år berättade Dagens PS om en “rekordrusch” efter bostäder i Spanien.

”Nu känns det som att proppen har gått ur och vi märker ett rekordstarkt intresse från svenskar att köpa bostäder i både Spanien och Portugal. Vi gör fortfarande en hel del affärer på distans med hjälp av våra digitala visningar men vi har även en kraftig ökning av visningar på plats. Det är otroligt härligt att kunna välkomna svenskar tillbaka till Spanien och Portugal och känna av det uppdämda behovet och viljan att bo i solen”, sade Martin Posch, affärsområdeschef för Fastighetsbyrån utland, då i ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS