Blir det en räntehöjning i år, nästa år eller nästa år ändå? Det här tror experterna men vad riksbankschefen Stefan Ingves tänker är däremot oklart.

ANNONS

Som Dagens PS rapporterat höjde Riksbanken med riksbankschefen Stefan Ingves i spetsen i december reporäntan, eller styrräntan som den också kallas, från rekordlåga minus 0,50 procent till minus 0,25 procent.

Det var första gången på sju år som reporäntan höjdes och nu bedömer flera experter att Riksbanken höjer räntan igen under hösten, fast det är inte alls säkert, framgår det i Svenska Dagbladet, som pratat med fem proffs på området.

Robert Bergqvist, chefekonom på SEB, tror att Riksbanken höjer räntan igen med 0,25 procent i oktober, trots att inflationen kommer att falla under målet på 2 procent, resonerar han.

”Att reversera ytterligare 0,25 procentenheter i oktober och nå noll procent innebär ännu ett steg bort från unik krisränta”, säger Robert Bergqvist till tidningen.

Även Anna Breman, chefsekonom på Swedbank, tror att Riksbanken höjer räntan efter sommaren, i september, även om konjunkturen mattas av. Samtidigt menar hon att det finns en risk för att Riksbanken väntar med att höja räntan till nästa år, beroende på om inflationen faller mer än hennes kalkyl.

Till skillnad mot Robert Boije, chefsekonom på SBAB, tror Anna Breman inte att Riksbanken sänker räntan igen om konjunkturen bromsar in kraftigt.

ANNONS
ANNONS

I likhet med Robert Bergqvist på SEB tror Robert Boije att Riksbanken höjer räntan i oktober, enligt SvD, medan Michael Grahn, chefekonom på Danske Bank, gör bedömningen att Riksbanken avstår från att höja räntan mer i år.

”Vi ser därmed inte heller något starkt skäl för en räntehöjning 2020”, säger Michael Grahn i artikeln och får medhåll av Christina Nyman, chefekonom på Handelsbanken, som visserligen menar att räntan kan komma att höjas i oktober men samtidigt anser att det finns en överhängande risk för att räntehöjningen dröjer och inte blir av heller nästa år.