I dag är hemmet digitaliserat från topp till tå. Vi släcker lampor med appar och ser till att rummet håller rätt temperatur. För att nämna ett par exempel i raden av smarta hem-prylar. Det senaste är att du även kan låsa upp ytterdörren med mobilen.

ANNONS

Det där med tunga nyckelknippor i fickan – som dessutom riskerar att tappas bort – är snart ett minne blott. Smarta lås vinner mark och det finns flera fördelar med tekniken.

”Med en variant av smarta lås behöver du inte ställa ned kassarna för att gräva efter nyckeln. Mobilen låser nämligen upp dörren åt dig när den befinner sig inom kommunikationsräckvidd för låset. Smidigt är bara förnamnet. En annan fördel kan infinna sig när du har planerat att släppa in tekniker eller arbetare in i ditt hem, men själv inte har möjlighet att närvara. Med ett uppkopplat lås kan du enkelt lösa problemet genom fjärrupplåsning”, skriver IDG:s Smartworld som uppmärksammar den nya trenden.

Förutom ovan nämnda smarta lås finns det lås som har nummerknappar.

Alla i familjen slipper därmed springa runt med nycklar, som alltså riskerar att försvinna. Även släktingar och nära bekanta kan om behov finns få tillfälliga koder som gör att de kommer in i lägenheten.

Med det digitala låset kan du enkelt byta kod och – om du känner för det – utestänga exet från att ta sig in i bostaden.

ANNONS
ANNONS

Läs mer om smarta lås på Smartworld på IDG.

Läs även: Här är nästa generations tv-underhållning [DagensPS.se] »