Dagens PS

Små extra bostäder på tomten är hett i USA

Ett "tiny home" på en bakgård i en förort till Boston. I bostadsbristens USA blir små tillbyggda extra bostäder nu allt mer populära
Ett "tiny home" på en bakgård i en förort till Boston. I bostadsbristens USA blir små tillbyggda extra bostäder nu allt mer populära. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 10 okt. 2023Publicerad: 10 okt. 2023

Små extra bostäder, “tiny homes”, är det nya heta tillbehöret för amerikanska husägare, det kan vara en liten stuga på tomten eller ett ombyggt garage.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För att minska bostadsbristen i USA uppmuntrar nu vissa stater till byggget av små extra bostäder på redan befintliga tomter, det rapporterar Wall Street Journal.

Det kan vara ett fristående miniatyrhus på bakgården eller bostäder i källaren och ovanpå garaget, men de får inte vara större än 185 kvadratmeter.

Brist på bostäder

USA brottas med bostadsbrist och höga bostadspriser och beslutsfattare ser möjligheten att addera bostäder på befintliga tomter som ett snabbt sätt att öka utbudet av bostäder.

Delstater som Kalifornien, Maine och Oregon har de senaste åren antagit lagar för att uppmuntra bygget av dessa extra bostäder.

ANNONS

Senaste nytt

ADU – ett tillbehör

De kallas för Accessory Dwelling Units, ADU, ungefär tillbehörsbostäder, och blir allt mer populära när delstater uppmuntrat till att de skapas och husägare letar sätt att minska sina boendekostnader.

Enligt bygglovsdatabolaget Builty, är den vanliga kostnaden för att bygga en ADS ungefär 100 000 dollar, cirka 1 099 064 kronor.

ANNONS

“Det har gått från en liten nisch på marknaden till en mycket mer effektfull del av nya bostäder. Kommuner älskar det, befintliga husägare älskar det, utvecklare älskar det”, säger Scott Wild till BBC.

Han är senior vice president för konsulttjänster på John Burns Research and Consulting. 

Nu börjar allt fler byggbolag bygga bostäder med ADU:er. År 2020 identifierade en studie 1,4 miljoner amerikanska hem med ADU:er, men det verkliga antalet kan vara större.

Antalet ökar

Eftersom ADU:er kan beskrivas på olika sätt är det svårt att spåra dem, dessutom bygger en del husägare dem utan tillstånd.

Under 2022 slutfördes, bearbetades eller granskades cirka 26 200 ADU-tillstånd i åtta storstadsområden på USA:s västkust.

Det är en ökning med 15 procent jämfört med 2021 och enligt Builty handlar det om städer som Los Angeles, San Francisco, Seattle and Portland, Oregon.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs mer: Svag bostadsmarknad hämmar USA:s ekonomi Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS