Dagens PS

SHB: Prisgap krymper mellan villor och borätter

prisrally på små lägenheter
Det råder prisrally på små lägenheter inför skolstarten (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 25 jan. 2021Publicerad: 25 jan. 2021

Den prognosen levererar Handelsbanken i sitt senaste veckobrev Makrosvepet. Banken tror att prisuppgången fortsätter men att prisutvecklingen blir mer dämpad i år än förra året.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De svenska bostadspriserna gick trots rådande pandemi upp med mer än 11 procent under 2020.

Snabbast ökade småhuspriserna och det var enligt Handelsbanken en effekt av stigande efterfrågan på större boytor till följd av ökande hemarbete i pandemin.

Men frågan är om dessa boendepreferenser fortsätter i år?, funderar Handelsbanken.

“Kommer denna nya trend med starkare prisökningar för hus än för lägenheter bestå, mot bakgrund av exempelvis att den ökade graden av hemarbete jämfört med före pandemin fortsatt bidrar till att fler önskar sig större yta hemma? Eller återgår vi till den omvända pristrenden istället, i takt med att fler återvänder till kontoret, eller kommer kanske den ökade graden av hemarbete jämfört med före pandemin fortsatt bidra till att fler önskar sig större yta hemma?”

Banken ser “ljus i tunneln”

Det är svårt att bedöma, menar storbanken som dock tror att efterfrågan på större boende fortsätter, “men vi räknar med en mindre obalans mellan den och antal villor till salu och att gapet i prisökningstakt mellan villor och lägenheter därmed kommer minska”, heter det i Makrosvepet.

Just nu sveper som bekant andra vågen av coronapandemin över världen med allt vad det innebär i nedstängningar och hårdare restriktioner.

“Ändå finns det ljus i slutet av tunneln tack vare bland annat mycket effektiva vaccin. Vi ser framför oss att optimismen på bostadsmarknaden och den höga efterfrågan på bostäder kommer fortsätta i år, med stöd av låga räntor och det faktum att många bostadsköpare har jobb och en ganska bra ekonomisk situation. Till det kommer att arbetslösheten vänder ned senare i år och att bostadsbyggandet – särskilt av småhus – under många år understigit befolkningstillväxten i de större städerna. Sammantaget ser vi framför oss fortsatt stigande bostadspriser, men att prisökningarna blir mindre än i fjol”, skriver Handelsbanken i veckobrevet.

Läs även: Hemnet hade 751 miljoner besök 2020 »

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS