Enormt sug efter bostadsrätter. Försäljningssiffrorna för juli spöar samma månad i fjol med råge.

ANNONS

Svensk Mäklarstatistik har precis släppt nya siffror som visar att aktiviteten på bostadsmarknaden är febril.

Exempelvis såldes 27 procent fler bostadsrätter i juli i år jämfört med motsvarande månad förra året. Antalet sålde bostadsrätter i juli uppgick till drygt 8 200.

Då ska man ha åtanke att de både är semester och fortfarande kristider i coronapandemin.

När det gäller villamarknaden såldes nästan 4 100 villor i juli i år, vilket är en ökning med 8 procent jämfört med samma månad i fjol.

Även försäljningarna av fritidshus ökar.

Så mycket stiger bostadspriserna

”Under juli registrerade vi 821 fritidshusförsäljningar mot 700 samma månad förra året vilket är 17 procent fler”, konstaterar Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik i en kommentar.

Enligt Svensk Mäklarstatistiks redovisning ökade priserna på bostadsrätter med 1 procent i juli. Villapriserna uppges ha stigit med 2 procent och på årsbasis handlar det om en prisuppgång på 3 procent för bostadsrätter och 7 procent för villor, framgår det.

I centrala Stockholm och Malmö ökade priserna med 1 procent i juli och i centrala Göteborg med 2 procent.

ANNONS
ANNONS

För storstadsområdena blev det en större variation med oförändrade priser i Stockholm medan i Göteborgspriserna ökade 2 procent och Malmö 4 procent. Stor-Malmös siffra beror enligt Svensk Mäklarstatistik på ett ovanligt högt antal sålda smålägenheter i Lund, som påverkat hela storstadsområdet.

”Årstakterna varierar mellan 0 procent till 5 procent där den senare siffran gäller centrala Stockholm”, säger Per-Arne Sandegren och fortsätter:

”I Stor-Stockholm ökade priserna med 2 procent i juli medan prisökningen i Stor-Göteborg och Stor-Malmö ökade med 1 procent. Årstakterna i storstadsområdena varierar mellan plus 5 procent och plus 7 procent”.