En tvåbarnsfamilj i Stockholm betalar 13 100 kronor mer för boendet än en motsvarande stor familj i en av Sveriges minsta kommuner.

ANNONS

Även om de som bor i landets minsta kommuner har lägre inkomster blir det mer kvar i plånboken än för boende i storstadskommunerna, konstaterar Swedbank och Sparbankerna som kikat på hur mycket dyrare det är att bo i exempelvis Stockholm än i någon av Sveriges 40 minsta kommuner.

Exemplet med en tvåbarnsfamilj visar att det skiljer hela 13 100 kronor mer i boendekostnader för Stockholmsfamiljen än om familjen bor i en liten kommun.

Bostadspriserna är helt annorlunda

Högre skatter och lägre löner gör att den genomsnittliga disponibla inkomsten efter skatt är 23 procent lägre för sammanboende i landets minsta kommuner jämfört med i Stockholm. Samtidigt kostar ett småhus i någon av Sveriges 40 minsta kommuner i genomsnitt 13 procent av vad motsvarande hus kostar i Stockholm, visar bankernas Boindex.

Att köpa bostad i en liten kommun är många gånger jackpot privatekonomiskt.

”De låga bostadspriserna i de minsta kommunerna ger hushållen där utrymme att lägga pengar på bil och andra saker som behövs på landet, saker som många storstadsbor väljer bort”, säger Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom, i ett pressmeddelande.

I Sveriges 40 minsta kommuner behöver en familj med två vuxna och två barn som bor i hus i genomsnitt lägga 21 procent av sin disponibla inkomst efter skatt på boendeutgifter.

Husköp stannar vid en dröm för många

Det motsvarar en månadskostnad på 11 400 kronor. I Stockholm behöver tvåbarnsfamiljen betala 24 500 kronor per månad för boendet, vilket motsvarar 35 procent av den disponibla inkomsten.

I Göteborg och Malmö lägger en tvåbarnsfamilj 10 000 kronor mer i månaden på boendet jämfört med en familj som bor i någon av de minsta kommunerna.

”Att köpa hus är en dröm för många. Med dagens priser förblir det en dröm för de flesta, framför allt för de som bor i Stockholm, Göteborg och Malmö. Vill du bo i ett hus får du lämna storstan, det är den krassa verkligheten för många”, säger Arturo Arques.

ANNONS
ANNONS

Rapporten visar inte oväntat att ensamstående även har lättare att köpa ett hem i en småkommun är i någon av storstadskommunerna.

Och för unga förstagångsköpare är det avsevärt mycket enklare att köpa en bostad i en liten kommun än i någon av storstäderna.

Läs även: Tänk på det när du köper bostadsrätt [Dagens PS]