”Det är den största nedgången under ett kvartal någonsin.”

ANNONS

Det konstaterar fastighetsmäklarbolagets vd Erik Olsson i en kommentar till fastighetsmäklarens bostadsindex, EOBi, som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

Det visar att det under hösten skett ett dramatiskt fall i förväntningarna på bostadspriserna.

”Nettoandelen visningsbesökare hos fastighetsmäklaren Erik Olsson som tror på stigande kontra sjunkande bostadspriser har rasat från 44 procent i augusti till -37 procent i november”, enligt telegrammet.

”Prisförväntningarna är lika negativa som under Greklandskrisen 2011”, säger Erik Olsson.

Bara 15 procent tror nu på stigande bostadspriser det kommande året.

I augusti var det 54 procent som trodde att priserna skulle öka.

Och samtidigt har alltså andelen som tror att bostadspriserna sjunker stigit till 52 procent från 0 procent.

Rekordmånga, 14 procent, tror dessutom att priserna kommer att rasa med mer än 10 procent – men de flesta tror ändå på en betydligt måttligare nedgång.

ANNONS
ANNONS

”Trots att underliggande faktorer som sysselsättning, räntor och disponibla inkomster är väldigt gynnsamma präglas marknaden av att psykologin är ovanligt negativ på grund av oro och osäkerhet om framtiden med fokus på bostadslånen”, säger Erik Olsson, enligt Nyhetsbyrån Direkt.

Han konstaterar att många positionerar sig för tuffare amorteringskrav.

EOBi baseras på svar från över 500 personer som gått på visningar i Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund i anslutning till söndagen den 19 november – det vill säga innan regeringen sa ja till Finansinspektionens skärpta amorteringskrav.