Efterfrågan bland svenskar som letar bostad i Spanien uppges vara högre än från andra nationaliteter.

ANNONS

I första hand är efterfrågan på nyproduktion stor bland svenskarna, enligt Mäklarpanelen Spanien, skriver Fastighetsbyrån i ett pressmeddelande.

Det uppges vara fördel utländska köpare på den spanska bostadsmarknaden då köpkraften från spanjorer beskrivs som svagare.

I Mäklarpanelen svarar 35 av Fastighetsbyråns mäklare på Costa del Sol, Costa Blanca, Mallorca, Gran Canaria och Barcelona på frågor om läget på bostadsmarknaden just nu.

På frågan ”Hur stark är efterfrågan från svenska köpare på din marknad just nu?” blev snittet 4,86 på en skala mellan 1 (mycket svag) till 6 (mycket stark).

”Finns ett uppdämt behov”

”Det finns ett uppdämt behov efter pandemin och en jämförelsevis stark bostadsmarknad och ekonomi i Sverige ger goda förutsättningar för svenska köpare. Under september förmedlade vi fler bostäder än någon månad tidigare vilket bekräftar en urstark efterfrågan från svenskar just nu”, säger Martin Posch, affärsområdeschef för Fastighetsbyrån utland, och får medhåll av Henrik Björkman på Fastighetsbyråns kontor i Fuengirola:

”Efterfrågan från svenskar är betydligt starkare än från andra nationaliteter, främst när det kommer till nyproduktion. Köparna är något yngre än tidigare och många ser möjligheter att jobba från Spanien i längre perioder tack var den ökade flexibiliteten som pandemin medfört. Vi ser även en trend att svenskar som redan äger en bostad i Spanien är intresserade av att sälja för att uppgradera till något större”.

På frågan ”För vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu” blev snittet 4,69 på en skala mellan 0 (köparna) och 10 (säljarna), det vill säga en liten fördel för köparna.

ANNONS
ANNONS

Svaren visar även att en majoritet, 51 procent, har stigande priser på sin marknad medan 46 procent har stillastående priser och endast 3 procent sjunkande priser.

Läs även: Rusch till bostad i Spanien från hemarbetande svenskar [Dagens PS]

Läs mer: Rekordrusch efter bostad i Spanien: ”Proppen ur” [Dagens PS]