Dagens PS

Rekordrusch efter bostad i Spanien: "Proppen ur"

svenskar Spanien
Efterfrågan bland svenskar som letar bostad i Spanien uppges vara högre än från andra nationaliteter. (Foto: Unsplash.com)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 06 juli 2021Publicerad: 06 juli 2021

Det är rekordrusch efter en bostad i Spanien eller Portugal, enligt Fastighetsbyrån som konstaterar att det är “proppen ur” och nytt rekord.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under pandemin stängde Spanien och Portugal ned helt och vid sidan av dessa lockdowns var restriktionerna i de båda länderna stränga.

Det satte stopp för svenska bostadsaffärer i Spanien och Portugal.

Men i nu har marknaden tagit fart igen. Det är rekordrusch efter en bostad i Spanien eller Portugal, konstaterar Swedbanks Fastighetsbyrån och berättar att juni i år är den bästa månaden i historien med 14 procent fler sålda lägenheter jämfört med det tidigare rekordet, som sattes i juni 2017.

Rekordstarkt intresse bland svenskar

“Nu känns det som att proppen har gått ur och vi märker ett rekordstarkt intresse från svenskar att köpa bostäder i både Spanien och Portugal. Vi gör fortfarande en hel del affärer på distans med hjälp av våra digitala visningar men vi har även en kraftig ökning av visningar på plats. Det är otroligt härligt att kunna välkomna svenskar tillbaka till Spanien och Portugal och känna av det uppdämda behovet och viljan att bo i solen”, säger Martin Posch, affärsområdeschef för Fastighetsbyrån utland, i ett pressmeddelande.

Den starka efterfrågan på bostäder i solen beror inte bara på restriktionslättnaderna. Det är drivet även av ändrade levnads- och jobbmönster under pandemin.

Distansarbete i solen lockar

“Många av de som köper bostad nu hänvisar till ökade möjligheter att jobba på distans. Pandemin har öppnat upp för distansarbete och fler och fler utgår från att de kan använda bostaden i Spanien och Portugal under längre perioder än de kunde tidigare. Att slippa flyga fram och tillbaka ofta blir också mer hållbart vilket fler och fler uppskattar”, säger Martin Posch.

ANNONS

Fastighetsbyrån uppges vara Sveriges största mäklarföretag i Spanien och Portugal.

Läs även: Mäklare: Då blir det rusch till hus i solen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS