Finansdepartementet irriterat över Peter Erikssons (MP) utspel.

ANNONS

Bostadsminister Peter Eriksson har uttalat att det finns andra vägar att gå än det aviserade, skärpta amorteringskravet som Finansinspektionen tog beslut om i går, måndag, och som är planerat att införas från 1 mars nästa år.

”Han är mer en talesperson för sig själv än regeringen”, säger nu en regeringskälla till Di.

Samma källa, som uppges vara centralt placerad, uppger också att regeringen kommer att säga ja till det skärpta amorteringskravet. Finansdepartementet uppges vara ”helt inställda på att ge grönt ljus till det nya amorteringskravet”.

”Vi har i bred politisk enighet gett Finansinspektionen mandatet att hantera den finansiella stabiliteten. Ska vi då dra tillbaka det mandatet och i praktiken underkänna deras omdöme. Då raserar vi hela den ordning som byggts upp under 6-7 års tid”, säger Di:s källa och fortsätter:

”Här står mer på spel än bara det här förslaget. Det är en hel ordning som prövas. Att skjuta den i sank första gången den ska prövas är rejält oförnuftigt.”

ANNONS
ANNONS

Inom de närmaste veckorna väntas regeringen fatta det definitiva beslutet att köpa det förslag på skärpt amorteringskrav som FI lagt fram.