Bara hälften så många nyproducerade bostäder nådde marknaden i Stockholms län oktober i år jämfört med samma månad i fjol, visar statistik.

ANNONS

Enligt en nysläppt marknadsrapport från Svensk Nyproduktion kom knappt 600 nyproducerade bostäder ut på marknaden i Stockholms län i oktober i år, och det är bara hälften så många som i oktober 2020, framgår det.

”Antalet säljstartade bostäder i oktober var förvånansvärt lågt. Historiskt sett så brukar oktober, vara en månad med hög aktivitet på nyproduktionsmarknaden. Med föregående år samt nuvarande marknadsläge i åtanke hade vi förväntat oss fler säljstarter”, säger Daniel Frimark, analysansvarig på Svensk Nyproduktion, i ett pressmeddelande.

Det låga antalet förvånar

Företaget hade räknat med betydligt fler säljstartade och nyproducerade boenden i oktober än vad som blev fallet.

”Med tanke på marknadsläget och den höga aktiviteten tidigare i år hade vi förväntat oss högre siffror”, säger Daniel Frimark.

I länet utmärker sig Järfälla som den kommun med högst aktivitet av säljstartad nyproduktion.

Rapporten visar också att index för nyproduktion fortsätter stiga, faktiskt till rekordnivåer.

ANNONS
ANNONS

Genomsnittspriset för en nyproducerad bostad i Stockholms län, mätt med tolv månaders glidande medelvärde, landar i oktober på 4 289 500 kronor, vilket uppges vara det högsta värdet sedan mätningar drog i gång 2017.

Läs även: Svensk Nyproduktion – färre nyproducerade smålägenheter [Dagens PS]