SBAB:s chefsekonom Robert Boije varnar för bakslag när pandemin klingar av. Samtidigt vill han inte överdriva den saken, säger han.

ANNONS

Bostadspriserna fortsatte upp på bred front i februari. Mest steg lägenhetspriserna i norra Sverige (+3,7 procent).

I Storstockholm, Storgöteborg och Stormalmö avancerade lägenhetspriserna med 1,5, 1,2 respektive 3,5 procent.

Villapriserna klättrade mest i Stormalmö (+5,5 procent). I Storstockholm steg villapriserna med 4 procent och med 0,8 procent i Storgöteborg, enligt SBAB:s och Booli:s data över samtliga registrerade bostadsförsäljningar under februari, visar ett pressmeddelande.

”När man inte tror att priserna kan stiga så mycket mer sett till ekonomiska fundamenta som hushållens inkomster och räntor, så fortsätter de ändå att göra det”, säger Robert Boije och konstaterar att lägenhetspriserna har stigit med mellan 4 och 11 procent och villapriserna med mellan 14 och 21 procent i Sveriges olika regioner under ett år med pandemin.

”Det är anmärkningsvärda siffror under ett krisår men kan till större delen troligen förklaras av det kraftigt ökade intresset av att bo ändamålsenligt under rådande situation. Risken är förstås att det kommer ett bakslag när pandemin är över, även om jag inte tror att den ska överdrivas”.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Bostadsrättspriser har rivstartat i Stockholm [DagensPS.se] »