Dagens PS

NCC: 330 000 bostäder behöver rustas

NCC bostäder
Omkring 140 000 lägenheter i miljonprogrammet, drygt hälften av beståndet, uppges vara i akut behov av upprustning. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 28 okt. 2021Publicerad: 28 okt. 2021

Siffror i en ny SCB-rapport, beställd av byggjätten NCC, visar att 330 bostäder i Sverige är i behov av upprustning varav 140 000 har akuta behov.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt undersökningen är läget mest alarmerande i miljonprogrammet där 140 000 lägenheter – drygt hälften av miljonprogrammets lägenhetsbestånd – uppges vara i akut behov av upprustning.

“Upprustningen av miljonprogrammet är en av de stora samhällsutmaningar som Sverige står inför de kommande åren. Vi ser områden som är i akut behov av renovering och av åtgärder för att skapa trygga och bra när- och boendemiljöer, samtidigt som husen också behöver klimat- och tillgänglighetsanpassas”, säger Henrik Landelius, chef NCC Building Sverige, i ett pressmeddelande.

Totalt behöver omkring 330 000 bostäder i landet rustas upp, enligt SCB-siffrorna som tagits fram på uppdrag av NCC och som baseras på uppgifter om 430 000 lägenheter byggda mellan 1965 och 1974.

Kräver åtgärder från regeringen

Runt 100 000 av lägenheterna har redan genomgått större upprustningar, men när det gäller miljonprogrammet kvarstår enorma upprustningsbehov.

I en rapport från 2017, som Sveriges allmännytta tagit fram, uppgick upprustningsskulden då till cirka 165 miljarder kronor.

Om behovet av upprustning är så omfattande i miljonprogrammet som rapporten gör gällande motsvarar kostnaden för upprustning där hela 500 miljarder kronor, framgår det.

Anders Nordstrand, vd Sveriges allmännytta, slår fast att “ytterligare åtgärder” krävs från regering och myndigheter för att renoveringstakten i miljonprogrammet ska kunna upprätthållas med betoning på “ett hållbart sätt”.

ANNONS

Läs även: Bolund: Satsa 500 miljarder på miljonprogrammen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS