Dagens PS

Nationalekonom spår långvarigt boprisfall

boprisfall
Cecilia Hermansson, nationalekonom och forskare vid KTH, tror på ett längre och större boprisfall än vi sett tidigare under senare år. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 06 juli 2022Publicerad: 06 juli 2022

Cecilia Hermansson, nationalekonom och forskare vid KTH, tror på ett längre och större boprisfall än vi sett tidigare under senare år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det säger Cecilia Hermansson, som forskar i fastighetsekonomi och finans vid KTH, i en intervju med Dagens Nyheter.

Hon ser fler likheter med krisen 2008 än nedgången 2018 och även prisfallen som var 2013-2014.

“Vad som skiljer är att då gick det snabbt ned men vände snabbt upp igen. Den här gången tror jag fallet blir större och varar längre”.

Hennes prognos är att det vänder upp igen först i början av 2024.

“Nu talas det om lågkonjunktur under 2023 och 2024. Det är en ganska rimlig bedömning att tänka sig att vändningen kommer under den senare delen av lågkonjunkturen, i början av 2024. Samtidigt tror jag inte det som händer nu är så farligt. Vi har haft enormt starka uppgångar och den här dämpningen klarar de flesta av. Jag tror inte det behöver vara negativt för bostadsmarknaden”, säger Hermansson i DN-intervjun.

Singelhushåll väntas få det mest kämpigt

Hon tror att de som får det tuffast är singelhushåll – i synnerhet om jobbet går förlorat – medan de flesta andra klarar högre lånekostnader när räntorna nu höjs i snabb takt.

Även analyser som Finansinspektionen gjort visar att en klar majoritet av hushållen mäktar med de ökade boendekostnaderna.

ANNONS

Det som ställer till det för många i privatekonomin, säger Cecilia Hermansson, är att mat, bränsle och elpriser också stiger, samtidigt som börsutvecklingen hackar och reallöneutvecklingen sjunker.

“Det är mycket som sammanfaller just nu”, konstaterar experten.

ANNONS

Senaste nytt

Hushållen tvingas nu tänka om i sin konsumtion, en del kommer även behöva ta pengar från sitt sparande för att klara de ökande boendekostnaderna, enligt Hermansson.

Högt belånade bostadsrättsföreningar, beroende på hur lånen ser ut, kan även behöva höja avgifterna 20-25 procent, säger hon.

Men där tror hon att höjningarna kommer stegvis för att undvika en plötslig smäll för bostadsrättsinnehavarna.

Vidare tror Hermansson att det kanske inte räcker med de räntehöjningar som sker i år för att bekämpa inflationen, det kan komma fler räntehöjningar nästa år, säger hon i DN.

Läs även: Magplask för villapriserna i Storstockholm

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS