Ett nedtrappat ränteavdrag ska diskuteras mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. Det sade finansministern Magdalena Andersson (S) i en intervju med TT under helgen.

”Det är jag säker på kommer att komma upp i den här diskussionen. Det är flera partier som tycker att man bör göra det”, sade Andersson till TT.

Det finns utrymme för sänkta ränteavdrag men ett slopande kan slå mot hushållen om det sker när räntorna stiger. Det uppger Nordnets sparekonom Frida Bratt som gjort uträkningar.

”Man ser i uträkningarna att det finns ett utrymme i våra plånböcker att klara av det här nu, så lågt som räntorna ändå ligger. Det kommer att vara betydligt svårare om räntorna stiger”, säger Frida Bratt till TT.

ANNONS
ANNONS

Enligt hennes uträkningar kan ett hushåll med lån på 3,3 miljoner kronor få drygt 400 kronor mer att betala i månaden om ränteavdraget sänks med 20 procent. Detta förutsätter att det sker under gällande ränteläge.

Om räntan däremot stiger till fem procent blir lånet 1 375 kronor dyrare i månaden. Och med ett helt slopat ränteavdrag kan samma lån med fem procent ränta bli 11 000 kronor dyrare i månaden.

Enligt Frida Bratt bör politiker kombinera sänkt ränteavdrag med någon form av morot för hushållen, och nämner som exempel ett subventionerat sparande.