Bostadsminister Märta Stenevi (MP) vill sänka trösklar till Sveriges bostadsmarknad – här är hennes lösning på det omfattande problemet.

ANNONS

Enligt Märta Stenevi är det viktigt att det blir lättare att komma in på den ägda bostadsmarknaden och i en intervju med DN säger hon att hon vill sänka trösklarna för förstagångsköpare att komma in på bostadsmarknaden.

”För att fler ska ha råd att äga sin bostad har regeringen gett en särskild utredare i uppdrag att lämna förslag för att underlätta för förstagångsköpare, som ofta är unga”, säger Stenevi till tidningen.

Hon anser också att bostadsbyggandet måste öka och bli mer blandat.

”Som bostadsminister är det min uppgift att se till hela landet och trenden med bostadspriser som stiger snabbare än lönerna ser vi både i Stockholm och på andra ställen. Det drabbar inte minst de med lägre inkomster och förhållandevis litet eget kapital. Inträdet till bostadsmarknaden försvåras och det är en utveckling vi behöver vända på”, deklarerar Stenevi i Dagens Nyheter.

För få hyresrätter med ”överkomlig hyra”

Hon förklarar att regeringen även tittar på hur hyresgästers ställning kan stärkas när hyresbolag chockhöjer hyror efter renoveringar. Regeringen har tidigare föreslagit, enligt Stenevi, att hyrorna ska höjas i ett mer rimligt tempo om det handlar om en stor höjning.

Märta Stenevi anser att för få hyresrätter finns på marknaden i dag ”till överkomlig hyra”, apropå situationen i Stockholm där befolkningen växer samtidigt som många inte har en chans att komma in på bomarknaden.

Hon har, säger hon, egen erfarenhet av att bo i kappsäck och berättar att hon som ung bland annat bott i såväl korridorer som i andra hand.

Sammanfattningsvis slår Märta Stenevi fast att det behövs både fler och billigare bostäder i Sverige, och ytterst är det alltså hon som är ansvarig för att det blir verklighet.

ANNONS
ANNONS

Läs även: BRF på exekutiv auktion – alla förlorar sina pengar [Dagens PS]

Läs mer: Borallyt i Sverige ändlöst – så mycket stiger priserna [Dagens PS]

Läs också: SBAB: Bristen på bostäder löst 2027 [Dagens PS]