Enligt ny rapport är mäns privata markägande i Sverige mer än dubbelt så stort som kvinnors.

ANNONS

Det är tankesmedjan Ownershift som kommit fram till att män äger 2,5 gånger mer av landets privatägda mark än kvinnor, och därmed har mer makt att bestämma hur ytorna ska användas.

Däremot är kvinnors nettovinster från fastighetsförsäljningar högre, enligt tankesmedjan.

”Att kvinnor i snitt har högre nettokapitalvinster från fastighetsaffärer är ett genombrott för jämställdheten”, säger Emma Heikensten, doktor i nationalekonomi och forskarchef på Ownershift och till yrket är analytiker på SEB, till Dagens Industri.

När det gäller hus och taxeringsvärde äger kvinnor mer än män i endast en procent av Sveriges kommuner; i Simrishamn, Borgholm, Vellinge och Höganäs, framgår det.

Nästa vecka ska Ownershift dryfta rapporten för politiker, bland andra är Sveriges nya bostads- och jämställdhetsminister Märta Stenevi inbjuden.

Emma Heikensten hoppas, säger hon till Di, att ministern tar sig en funderare kring jämställdhetsaspekten i bostadspolitiken.

ANNONS
ANNONS

”Komplexiteten i hus- och märkägande är att det både är ojämställt och ett genombrott i förhållande till vinsterna. Det krävs mer forskning och politiska initiativ kring det här och det hoppas vi ska hända med Stenevi”.

Läs även: Dagens bostadsrally repris på 1800-talet [DagensPS.se] »